Het bestuur van Herentaldum, de initiatiefnemers van het heemfeest, met Yvonne Helsen, Paul Snoeys, Hugo Verhaegen, Bart Wynants, Maria Macouter en Rudy Dillen. Achter hen zie je een stuk van de 33 meter lange historische banner over de geschiedenis van Herentals. © hhm

Heemfeest viert 50 jaar Herentalse geschiedschrijving

Om vijftig jaar bescherming van het Herentalse erfgoed en een halve eeuw geschiedschrijving in de verf te zetten, organiseert Herentaldum, de Herentalse Kring voor Geschiedenis en Heemkunde, op zondag 27 augustus van 10 tot 18u een heemfeest en ambachtenmarkt op de terreinen achter zaal ‘t Hof op de Grote Markt. De absolute blikvanger is een lange banner met de hoogte- en dieptepunten uit de Herentalse geschiedenis. Een greep uit de activiteiten.

Marc Helsen

In zaal ‘t Hof stelt Herentaldum zondag een indrukwekkende banner voor van 34 meter lang die de geschiedenis van Herentals overzichtelijk voorstelt op een tijdlijn. Vanaf de eerste naamsvermelding in 1150 tot op de dag van vandaag, overvloedig geïllustreerd met afbeeldingen van oude kaarten, etsen en gravures, prentkaarten en foto’s. Een uitgelezen manier om op een laagdrempelige en overzichtelijke manier kennis te maken met de rijke geschiedenis van Herentals. Bart Wynants, lid van Herentaldum, werkte er een jaar aan.

Heern-bier

Naar aanleiding van het heemfeest liet Herentaldum een feestbier ontwikkelen door brouwerij Leysen: de Gulden Heern, met extracten van de heern of haagbeuk, de plant waaraan Herentals zijn naam te danken heeft en die al eeuwenlang prijkt op het wapenschild van de stad.

“Ik vond in Ierland en Engeland bierrecepten waar haagbeukbladeren in gebruikt werden”, zegt Jorge Leysen. “Je laat die bladeren, jonge, zowel als verdorde, eerst een tijdje in alcohol trekken, dat mengsel zeef je dan en je voegt het met heel beperkte hoeveelheden toe aan het bier.”

Jorge Leysen van Brouwerij Leysen brouwde speciaal voor het Heemfeest een nieuw Herentals biertje op basis van haagbeukbladeren.  ©  hhm

De Heern is een vlot doordrinkbiertje van 7°, met een licht bittere afdronk. “Misschien blijf ik het wel brouwen”, zegt Leysen. Hij heeft een standje op de heemmarkt, waar je kan kennismaken met zijn uitgebreide assortiment van streekbieren.

Tapschieten

Op het grasveldje achter Hotel Karmel strijden zestien teams zondag vanaf 10u om de titel van Herentals kampioen tapschieten. Tapschieten is een oud volksvermaak dat nog regelmatig wordt gespeeld in de Noorderkempen. Een wedstrijd wordt gespeeld met twee teams van vier personen, die beurtelings van een afstand van acht meter met een loden schijf van 8 centimeter doorsnede en 800 gram zwaar gooien naar de paap, een houten cilinder van 8 centimeter waarop acht munten worden geplaatst. De bedoeling van het spel is om zo veel mogelijk munten (of punten) te verzamelen door de paap omver te gooien en ervoor te zorgen dat de schijven van de eigen ploeg zo dicht mogelijk bij de centen liggen.

Feestmarkt

* Wie nog eens graag zijn jeugd wel herbeleven, kan bij de Antwaarpse Katapultclub zijn hart ophalen en bij de Sint-Sebastiaansgilde kan je je trefzekerheid als boogschutter uitproberen. Bij KWB Herentals kan je het verschil ervaren tussen een oude vogelpik en moderne darts. Op de stand van KSA Herentals kan je diverse andere volksspelen uitproberen.

* Mandenvlechterij Ullewanne uit Nijlen maakt eigentijdse manden en tasjes met wilgentenen, gebaseerd op oude vlechttechnieken. Houtsnijderclub De Kempen uit Herentals geeft demonstraties van het snijden van houten beelden en van houtdraaien.

* Kunstatelier Tabula Rasa uit Herentals stelt werk voor en de Wollies uit Herentals bieden zelf gehaakte en gebreide spullen te koop aan ten voordele voor het Olivia Hendrickxfonds. Er is ook een standje met zelfgemaakte wenskaarten en bij Anthony Koninklijke Fotoclub Herentals kan je een foto laten maken in oude kledij tegen een historische Herentalse achtergrond.

De betreurde muziekkiosk, die in 1966 op de Grote Markt werd afgebroken.  ©  RR

* Willy Peers biedt oude postkaarten, doodsprentjes en cinema-affiches aan. Leden van de Koninklijke Postzegel- en Verzamelkring Ontspanning tonen sigarenbandjes, postzegels, jokers, La Vache Qui Rit-objecten, enz.

* Wout Smout maakt ambachtelijke smoutebollen. Of proef de ambachtelijke ijsjes van ijsmakerij ‘t Heuningenhof uit Olen. Op het terras worden ook Herentalse streekproducten in de kijker gezet, waaronder de schuimwijn van Alfons Roothooft.

* Ook op het terras van het heemfeest valt er heel wat te beleven: optredens van het duo Koffie & Cava, van de leerlingen en leerkrachten van de folkafdeling van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en van accordeonist Jef Theys.

Erfgoed

* De werkgroep Archeologie Mercurius laat je kennismaken met het rijke archeologische verleden van Grobbendonk en omstreken door tentoonstellingen, lezingen, gegidste wandelingen, werkdagen en doe-activiteiten. Ook heemkring Nortrevic uit Noorderwijk en de Historische Kring uit zusterstad IJsselstein stellen zich voor op de feestmarkt.

www.herentaldum.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners