Alle hulpdiensten, van politie tot brandweer en ziekenwagendiensten namen deel aan de rampoefening in de Koeistraat in Arendonk. © HVZ Taxandria

Vijftig jongeren bevrijd bij rampoefening in jeugdhuis ’t Onkrooid

ARENDONK -

Politie, brandweer en ziekenwagendiensten rukten dinsdagavond massaal uit naar jeugdhuis ‘t Onkrooid in Arendonk. Daar was tijdens een jongerenfuif grote paniek uitgebroken na een uit de hand gelopen vechtpartij, waarbij uiteindelijk ook de elektriciteit uitviel. Gelukkig ging het slechts om een oefening.

Eddy Meulemans

De grootscheepse rampoefening van de Arendonkse hulpdiensten was vooraf tot in de puntjes voorbereid en bleef tot het allerlaatste moment geheim. De plaats van het zogezegde onheil was een jongerenfuif in jeugdhuis ’t Onkrooid in de Koeistraat, pal onder de kerktoren van Arendonk. Ook een vijftigtal figuranten, onder wie heel wat jongeren van ’t Onkrooid en de lokale jeugdbewegingen, namen eraan deel. De ‘nepramp’ bracht een massa nieuwsgierigen op straat in het dorpscentrum.

Pepperspray in gezicht

Volgens het uitgetekende scenario ontstond er op de dansvloer voor het podium een hoogoplopende ruzie, waarbij een meisje een bus pepperspray bovenhaalde en hiermee een jongen in het gezicht spoot. “Omdat er op het podium een ventilator stond te draaien, vloog de wolk pepperspray in het publiek. Meerdere bezoekers kregen daardoor last van brandende ogen en geïrriteerde luchtwegen”, zegt woordvoerster Ruut Van Laer van de hulpverleningszone Taxandria.

Wanneer daarna enkele jongeren de zaal wilden ontvluchten via de noodtrap, bleek die door de organisatie afgesloten te zijn. “Omdat er via deze noodtrap altijd personen gratis willen binnenglippen”, zegt Ruut. “Daarom vluchtten de jongeren naar het balkon. Daar botsten twee groepen op elkaar. Het balkon werd overbelast en stortte in op de verkoopsstand van de bonnetjes. De stroomkast werd daarbij geraakt en de elektriciteit viel uit, waarna iedereen alle uitwegen zocht om buiten te geraken: via de kelder, het plat dak en de toiletten.”

De hulpverleners hadden hun handen vol met de gespeelde ramp, maar slaagden er uiteindelijk toch in om alle aanwezigen te bevrijden, onder wie ook enkele jongeren die gekneld zaten onder het puin. De politie probeerde intussen de dader(s) te identificeren.

Veel geleerd

“De oefening verliep hier en daar wat chaotisch, maar de bevrijding van de slachtoffers was er een uit het boekje”, zegt oefenleider Marc Van Mechelen van de brandweer van Arendonk. “We hebben hier veel uit geleerd, onder meer dat we de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten nog beter op elkaar moeten afstemmen. Een eerste debriefing hebben we meteen al ter plaatse gedaan, met ook alle figuranten erbij. Later deze week volgt nog een grondige evaluatie.”

 © HVZ Taxandria

 © HVZ Taxandria

 © HVZ Taxandria

 © HVZ Taxandria

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio