Luc Baumans en Frans Verheyden bereiden de cursussen voor die volgende week van start gaan. © Dirk Vertommen

Radioamateurs organiseren cursussen om voortbestaan van vereniging te verzekeren: “Er is dringend jong bloed nodig”

Mechelen -

De vereniging van Mechelse radioamateurs bestaat bijna honderd jaar. “Maar om onze vereniging te laten overleven, hebben we jong bloed nodig. Daarom organiseren we vanaf volgende week, een schooljaar lang, een nieuwe opleiding die liefhebbers een stap dichter brengt om een zendvergunning te krijgen”, zeggen Luc Baumans en Frans Verheyden van de Mechelse radiozendamateurs.

Leo De Nijn

De afstanden die je als radioamateur draadloos kan overbruggen, variëren van een straat ver tot de andere kant van de wereld. “Ik heb ooit een verbinding gemaakt met iemand die meer dan 6.600 kilometer van hier zat”, vertelt Luc Baumans (72), secretaris van de Mechelse afdeling.

Radioverbindingen maken, het is een fascinerende, maar ook een technische hobby. De UBA (Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs), de enige nationale vereniging voor radioamateurs in ons land, heeft ruim drieduizend leden. De Mechelse afdeling telt iets meer dan honderd leden. Maar voor je dat bijzondere wereldje van radioamateurs kan betreden, moet je eerst over een zendvergunning beschikken.

Examen voorbereiden

“Daar nijpt voor velen het schoentje. BIPT, dat is het Belgisch instituut voor postdiensten en communicatie, levert in ons land de vergunningen, met een handtekening van de minister, af. Als je onvoorbereid naar dat examen gaat, dan haal je het niet. Om dit goed voor te bereiden, organiseren wij met onze afdeling de opleiding ‘Instap zendvergunning on3’. Vanaf 1 september tot juni volgend jaar bieden wij deze opleiding gratis aan. Ze gaat elke donderdagavond, om 20u, door in sporthal Den Boemel in de Bautersemstraat in Mechelen”, zegt Frans Verheyden (78), verantwoordelijke van de cursussen. In oktober start nog een tweede opleiding Harec zendvergunning voor gevorderden.

Luc Baumans: “Ooit maakte ik een verbinding met iemand die hier 6.600 kilometer vandaan zat.” © Dirk Vertommen

De twee Mechelaars zijn gebeten door hun hobby. “Radioverbindingen maken kan je thuis, onderweg op de fiets, in de auto, op zelfs op een berg. Omdat communicatie met radiogolven zo veelzijdig is, biedt het veel mogelijkheden”, zegt Verheyden.

“Ik vind het nog altijd het meest fascinerend om verre verbindingen te maken met een exotisch eiland waar andere radioamateurs vertoeven. We hebben leden die naar de top van een berg geklommen zijn op een eiland tussen Groenland en IJsland. Ze hebben daar zelfs een duik- en klimcursus voor moeten volgen. Dat is nu eenmaal de veelzijdigheid van onze hobby”, legt Luc Baumans uit.

Spoorwegen

De Mechelse afdeling bestaat bijna honderd jaar. Ze zijn daarmee de oudste afdeling van ons land. “Dat komt omdat de mensen van de spoorwegen destijds begonnen zijn met radioverbindingen te maken. Dat is de voorbode van onze afdeling geweest. Vandaag hebben we nog ruim honderd leden, maar er ontbreekt jong bloed. Het is een hobby die je zo duur kan maken als je zelf wil. Maar met een zender en een antenne in je tuin, ben je al vertrokken”, geeft Luc mee.

Het begint met een klein zendertje, maar dat verandert al snel in een opslagplaats van allerlei communicatiemiddelen. © Dirk Vertommen

De twee radioamateurs wijzen ook op de verdienste van het radioamateurisme. Dikwijls verzorgen radioamateurs de eerste levensnoodzakelijke communicatie. “Dat heb ik persoonlijk ook zelf meegemaakt toen in 1976 de toenmalige gemeente Ruisbroek onder water kwam te staan. De politie kon met hun communicatiemiddelen niet met de rijkswacht overleggen. Onze radioverbindingen hebben die rol toen deels overgenomen. De tijden zijn nu wel veranderd omdat politiediensten nu hun Astrid-systeem hebben. Maar ook wij radioamateurs hebben een identiek systeem van digitale communicatie”, geeft Verheyden nog mee.

Info: Luc Baumans on7bau@telenet.be – 0495-51.34.87 en Frans Verheyden on5go@uba.be

 © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners