Echow brengt vooral vlotte en plezante popliedjes maken met slaginstrumenten, boomwhackers, djembés, cimbalen, xylofoons en een synthesizer. © RR

Bergrock voegt één “specialleke” toe aan succesrecept van lokaal talent, kermis, berg en gratis toegang

Arendonk -

Wat vijftien jaar geleden begon als een klein, gezellig en gratis popfestival met alleen maar Arendonkse rockbands, is vandaag… nog altijd een fijn en sfeervol popfestival dat de kans geeft aan oud en jong lokaal muziektalent. Toch is er één ding nieuw op deze jubileumeditie van Bergrock.

Eddy Meulemans

Op en rond de Lam Godsberg in Arendonk vindt op zaterdag 3 september de vijftiende editie van Bergrock plaats. Eigenlijk dateert de eerste al van zeventien jaar geleden, in 2005, maar door corona kon het festival de voorbije twee jaar niet doorgaan.

Toch is er in al die jaren niets veranderd aan het initiële succesrecept. “We zitten nog altijd op onze berg aan het zwembad, nog altijd in het weekend van Arendonk-kermis en ook nog altijd met optredens van muziekgroepen uit ons eigen dorp”, zegt Filip Stouten (57) van vzw De Wildeman Elentrik Fabrik.

Of er dan niets anders dan anders is op Bergrock 2022? “Toch wel”, zegt Filip. ”Omdat we ons vijftienjarig jubileum vieren, hebben we een speciale line-up samengesteld. Zo wordt ons festival voor het eerst op gang geblazen door een G-band: EchoW. Het orkest werd vier jaar geleden opgericht door enkele leden van de lokale fanfare Wampegalm.”

De groepsnaam EchoW verwijst naar twee dingen: de ‘echo’ die weergalmt in rivier de Wamp, die dwars door Arendonk stroomt, en de ‘W’ als beginletter van Wampegalm. Maar ondanks de link met de Arendonkse fanfare doen de muzikanten van EchoW het bewust zonder koperblazers: de band beperkt zich tot de basis en brengt vooral vlotte en plezante popliedjes met eenvoudige slaginstrumenten, boomwhackers, djembés, cimbalen, xylofoons en een synthesizer.

Populaire meezingers

“De begeleiders van de band hebben ons een keer uitgenodigd op de repetitie”, zegt Filip. “En die gasten hebben ons werkelijk omvergeblazen. Wat een enthousiasme! En wat een ambiance! EchoW gaat op Bergrock een repertoire brengen van bekende schlagers en meezingers, waaronder Singing in the Rain, Broeder Jacob en… Vrolijke vrienden, omdat ze zelf ook een heel vrolijke bende zijn.”

De overige namen op de affiche zijn Deep Down, Silly Coincidence, No Name Nigel en Lebowski: een weldoordachte mix van rock-’n-roll, pop, folk en rock. Voor de bandleden van Lebowski wordt het hun allereerste optreden ooit. De groep bestaat uit enkele oude vrienden van het vroegere jeugdcafé ’t Stekske in de Torenstraat in Arendonk. Samen brengen ze de muziek van hun jeugdjaren in ’t Stekske weer tot leven, van The Tragically Hip tot The Afghan Whigs en The Posies.

The Rolling Stones

De afsluiter van Bergrock 2022 is Swizzle, dé topband van het dorp. “Die gasten spelen al 46 jaar samen, maar staan nog altijd garant voor topkwaliteit en ambiance. Zij zijn The Rolling Stones van Arendonk”, zegt Filip.

Bergrock vindt plaats op zaterdag 3 september. Aanvang om 14.30u. De toegang is gratis.

De topper op de jubileumaffiche is Swizzle, de grootste en bekendste rockband van het dorp. “Zij zijn The Rolling Stones van Arendonk”, zegt Filip. © RR

www.dewildeman.net

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio