© BELGA
Kanselarij van premier is mogelijk gehackt, parket start onderzoek
Het federaal parket is een onderzoek gestart naar een mogelijke hacking van de servers van de Kanselarij van de eerste minister, de steundienst van premier Alexander De Croo waar heel wat gevoelige informatie wordt opgeslagen. “Het gaat om een informatieonderzoek”, aldus Eric Van Duyse, parketwoordvoerder.
De hacking, of poging tot, werd vastgesteld begin augustus en de hackers zouden vanuit ‘een buitenland’ toegeslagen hebben. “Er was inderdaad ‘een incident’. Er werd plots veel verdachte activiteit vastgesteld die zou kunnen duiden op een ‘inbraak’ in de servers”, klinkt het bij de kanselarij.
De servers van de Kanselarij bedienen vele diensten, met de federale en lokale politie als de belangrijkste. “Dat maakt dat al de computers van alle agenten in dit land moesten gereset worden. Elke politieman moest een ander paswoord vragen”, aldus verschillende politiebronnen. Ook op de Kanselarij wordt dit bevestigd.
De reset en bijhorende update zorgt tot nu voor grote problemen. “Nog steeds kunnen niet alle agenten en speurders hun computer gebruiken zoals het hoort. Heel vervelend, want de misdaad grijpt om ons heen en velen onder ons kunnen nog steeds niet naar behoren werken op hun computer. Zelfs gewoon de mail openen gaat soms niet. Dat is al weken zo”, zeggen verschillende goedgeplaatste bronnen bij de federale en lokale politie.
Niet bevriende mogendheid
Wie de hacking op zijn geweten heeft, is onduidelijk. “Het komt inderdaad uit het buitenland”, zegt Michel Rignanese van het Centrum voor Cybersecurity van België, dat het technisch onderzoek nu leidt. “Maar meer weten we niet.” Her en der wordt geopperd dat het mogelijk een grote, niet bevriende mogendheid zou zijn die hierachter zit, zoals Rusland of China. “De waarheid is dat we dat niet weten op dit moment. Het onderzoek is net begonnen.” Of er geheime en/of belangrijke gegevens verdwenen zijn, kan de man ook niet bevestigen. “Ook dat wordt momenteel nog onderzocht.” Rignanese stelt wel dat er bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen zijn om meer problemen te vermijden.
De federale politie stelt in een reactie dat de huidige computerproblemen geen veiligheidsrisico inhouden en stelt dat ze niks meer te maken hebben met het incident an sich. Het kabinet van premier De Croo verkoos niet te reageren.
Hoofdpunten
Kan je veilig wonen in aardbevingszones? Zijn bevingen écht niet te voorspellen? En hoe zwaar kan een aardbeving bij ons worden?
Vooral in Syrië is situatie dramatisch: “Mensen graven met blote handen naar overlevenden onder het puin”
LIVE. Volg hier alle updates over de zware aardbeving in Turkije en Syrië
Zal aardbeving beslissen over lot van Turkse president Erdogan?
MEER OVER
ANALYSE. “Wouter Vandenhaute onder druk bij Anderlecht: moet een niet-uitvoerend voorzitter zo’n fors jaarloon verdienen?”
Wouter Vandenhaute ligt onder vuur. In Humo wordt een ontluisterend beeld geschetst van zijn …
John Cleese reanimeert legendarische sitcom ‘Fawlty Towers’ samen met zijn dochter
Basil Fawlty is terug! Een reboot van John Cleese’ legendarische Britse serie
Miss België-organisatrice Darline Devos reageert geschrokken op auto-ongeval van Chayenne Van Aarle: “Verschrikkelijk aangedaan”
Miss België Chayenne Van Aarle zou zaterdag haar kroontje doorgeven aan haar opvolgster, maar …
Cerigioni ruilt Dessel Sport in voor eersteprovincialer: “Het begon op familiaal en professioneel vlak te zwaar te worden”
Eersteprovincialer Weerstand Koersel heeft ex-prof Alessandro Cerigioni aangetrokken voor volgend …