Wat als onverlaten niet de aardappelautomaat gebruiken, maar hun patatten liever ongevraagd recht vanop het veld halen? © Hans Otten

Landbouwers extra alert voor velddiefstal

Kempen -

De voorbije weken stelden landbouwers in de ruime Kempense omgeving vast dat dieven aardappelen en groentes van hun veld hebben gestolen. Een Herenthoutse aardappelteler is het meest recente slachtoffer van zogenaamde moeskopperij. Of het echt vaker gebeurt door de stijgende voedselprijzen, is niet zo duidelijk.

Hans Otten

Een landbouwster uit Schriek (Heist-op-den-Berg) stelde afgelopen weekend vast dat dieven enkele emmers aan aardappelen op haar velden hadden geroofd. Een week eerder had een collega in Beringen een 70-jarige man op heterdaad betrapt toen die aardappelen probeerde te stelen nadat er in de voorgaande periode al verscheidene diefstallen waren gebeurd.

In Herenthout probeerde de dief aardappelen achteraan op het veld te roven. Toen hij zich betrapt wist, vluchtte hij via het maisveld. © Hans Otten

Ook landbouwer Frans Van Bedts uit Herenthout werd recent met deze zogenaamde moeskopperij, de diefstal van groentes en fruit vanop een erf, geconfronteerd. “Het was een buurman die gealarmeerd was door het kabaal van enkele dronken jongeren die toevallig passeerden en buiten was gaan kijken”, vertelt de aardappelteler. “Toen zag hij een donkere schaduw achteraan op mijn veld, tegen de mais aan. Op die plek ver van de weg vandaan dacht hij waarschijnlijk dat hij onzichtbaar was. Toen mijn buur ernaartoe ging, sloeg de onbekende door het maisveld op de vlucht. Mijn buur is nu eenmaal nogal een imposante verschijning.”

Teenslippers

Het was pas bij klaarlichte dag dat de buren het spoor konden volgen dat de dief had afgelegd. “Hij was eerst door de prei en kolen gelopen, om zo bij het achterste stuk met de aardappelen te bereiken. Daar vonden we zijn achtergelaten zak met daarin ongeveer twintig kilo patatten, maar ook zijn teenslippers. Dat hij misschien op zijn blote voeten door de mais gevlucht is, deed ons wel lachen, ja.”

Volgens de Schriekse landbouwster komen diefstallen vanop het veld alsmaar vaker voor, maar dat kan Frans Van Bedts niet bevestigen. “Het gebeurt ieder jaar wel dat mensen een kool afsnijden, wat prei uittrekken of aardappelen rapen, maar ik kan niet zeggen dat het een toenemend probleem is. Wel veroorzaken die dieven bijkomende schade aan mijn gewassen door erdoor te lopen en ze om te woelen. Maar misschien moeten ze voortaan ook eens nadenken of die groentes niet toevallig pas gespoten zijn. Niet dat die sproeimiddelen nog een acuut gevaar vormen, maar ik zou mijn kinderen toch liever geen pas bespoten prei te eten geven.”

Impact van crisis?

Hoewel de aangehaalde gevallen opvallend genoeg allemaal in de voorbije dagen of weken voorvielen, leert een rondvraag bij enkele andere land- en tuinbouwers in de regio dat je niet zomaar kan zeggen dat de stijgende consumptieprijzen tot meer moeskopperij aanzetten. “Ik had eerlijk gezegd ook verwacht dat ik door de crisis van de laatste maanden veel meer diefstallen op het veld zou zien”, zegt aardappelboer Raf Vangeel, alias Raf Patat, uit Geel. “Maar terwijl ik de voorbije vijf jaar altijd prijs had, heb ik dit jaar nog geen enkele diefstal opgemerkt. Het kan er mee te maken heb ik dat dit jaar voor het eerst geen veld bewin dat tegen een grote weg aan ligt.”

Voor de bekende fruitteler Gunter Roes van Appelen Roes uit Oud-Turnhout breekt het seizoen pas volgende maand aan. “Onze appelen zijn nog niet rijp. Die beginnen we pas in september te plukken. Maar het is zeker een goede suggestie om dan wat alerter te zijn op diefstallen met de huidige economische toestand. Ja, we zien ieder jaar wel dat er appels verdwijnen, maar niet in die mate dat we het een probleem zouden noemen. We beschouwen het zelfs een beetje als promo, want het betekent toch dat onze appels lekker moeten zijn”, lacht Gunter Roes.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio