Moe Lies en Peer de Garde mogen door hun eigen gemeente trekken. © Filip Spoelders

Christoff komt naar Hove waar de reuzen uit de zuidrand de sterren van de ZomerEnd Feesten worden

Hove -

De jaarlijkse ZomerEnd Feesten staan vrijdag en zaterdag in het teken van 750 jaar Hove. Bij dit jubileum hoort een nieuwe reuzenstoet met zeven reuzen uit de Antwerpse zuidrand.

Filip Spoelders

De Erfgoedcel Zuidrand wil de reuzencultuur in zijn werkgebied weer meer onder de aandacht brengen. Met een eerste reuzenstoet tijdens de ZomerEnd Feesten krijgen de reuzen meteen een groot podium.

750 kilometer lopen

De festiviteiten beginnen vrijdag om 18 uur met een stratenloop. De Middenstandsvereniging Hove Onderneemt en het Lokaal Bestuur hopen dat alle deelnemers samen 750 kilometer afleggen. Na het lopen gaan de optredens van start met onder andere Christoff, Cookies & Cream en Level Six.

Een dag later openen de lokale handelaren om 12 uur hun braderij om meteen uit te kijken naar de reuzenstoet. De nieuwe Hovese reuzin Moe Lies wordt om 13.45 uur gezegend door pastoor Paul Cools. Een beetje later vertrekt op de hoek van de Kapelstraat met de Mechelsesteenweg de eerste stoet.

“Naast Moe Lies verwachten we de reuzen Peer de Garde uit Hove, Lucienne uit Lint, Faire Trees en Contios uit Kontich en Gerard de Filosoof en Tante Trees uit Boechout. Enkel de drie reuzen van Mortsel kunnen niet aanwezig zijn wegens een andere activiteit. Maar we zijn tevreden met de samenstelling van onze eerste stoet. We hopen in de toekomst nog meer te doen met onze reuzen”, vertelt Michelle Segers als medewerker cultureel en bouwkundig erfgoed van de Streekvereniging Zuidrand.

Contios komt van Kontich naar Hove. © Dirk Van de Velde

Naast de reuzen gaan ook vijf vendelzwaaiers, fietsmuzikanten en een kinderkoor mee in de stoet. ZinDerDing komt verhalen vertellen over de reuzen terwijl in de Sint-Laurentiuskerk een reuzententoonstelling doorgaat tot 18 uur. Na de stoet krijgen alle reuzen even een plaatsje in de kerk om kennis te maken met de bezoekers.

Optredens

Ondertussen gaat de muziek op de podia aan het Sint-Laureysplein en het Kasteelplein verder. Om 13.15 uur opent het Prinshof On Stage de namiddag. Daarna volgen onder andere Handjes in de Lucht en 4Tact. Dj’s Axel Daeseleire en Livado sluiten de ZomerEnd Feesten zaterdagavond af.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio