© RTV

Frietrock eert overleden Jan Kilowatt met Hammerguybier: “Komt binnen als een hamer”

Arendonk, Retie -

Drie maanden nadat Jan Daneels (44) plots uit het leven is gestapt, zet Inge Daems (42) het levenswerk van haar man voort. “Frietrock 2022 zal helemaal in het teken staan van Jan. We missen hem allemaal heel erg. Ik denk nog alle dagen aan mijn man”, zegt Inge.

Eddy Meulemans

Jan en Inge hebben samen jarenlang een frituur uitgebaat op de Turnhoutsebaan in Retie, maar daarnaast waren ze in de wijde regio bekend als organisatoren van Frietrock, een festival met twee hoofdingrediënten: friet en harde rockmuziek.

“Jan was de drijvende kracht van het festival. Hij deed de volledige elektriciteit, maar was tegelijk ook de enthousiaste en plezante bezieler van onze werkgroep”, zegt zijn vrouw Inge.

Jan en Inge waren 25 jaar samen.  ©  RR

Ondanks het immense verdriet en de nuchtere waarheid dat Jan kortweg onvervangbaar is, zijn de vele gezamenlijke vrienden van Jan en Inge erin geslaagd om toch nog een nieuwe editie van Frietrock op poten te zetten. Het festival vindt komend weekend plaats op een weiland naast het clublokaal van motorclub MC Fire Birds in de Hoendergaarsen in Arendonk.

“Ik heb het de voorbije maanden al heel moeilijk gehad en ik zal het hier wellicht nog veel lastiger krijgen”, bekent Inge. “Want alles en iedereen op dit festivalterrein herinneren me aan Jan. Maar ik trek me op aan het enthousiasme en de steun van onze vele vrienden en crewleden. Jan hield van feesten en bracht mensen samen. Ik stel nu vast dat hij ook na zijn dood iedereen blijft samenbrengen en motiveren.”

Opblaasbare hamer

Op 8 mei stapte Jan totaal onverwacht uit het leven. Zijn officiële naam is Jan Daneels, maar iedereen kent hem als Jan Kilowatt. “Die bijnaam heeft hij overgehouden van zijn job bij de gemeente Beerse, waar hij samenwerkte met een andere Jan. Omdat hij de elektricien was, noemden ze hem Jan Kilowatt. Het is daarna altijd zo gebleven. Jan was er zelf ook best trots op, want het werd zelfs zijn profielnaam op Facebook.”

Toch had hij nog een tweede bijnaam: de hammerguy. “Omdat hij op festivals altijd een opblaasbare hamer meedroeg, zodat ik hem al van ver zou herkennen in de massa. Dankzij die felgekleurde opblaasbare hamer raakten we elkaar nooit meer kwijt op de festivalweide”, zegt Inge, terwijl ze stiekem een traan wegpinkt.

Blonde tripel van 8%

Op Frietrock kun je komend weekend behalve versgebakken frieten, hamburgers en pilsbier ook een Hammerguybier bestellen. “Het is een blonde tripel die we speciaal voor Jan laten brouwen: het bier is naar hem genoemd, als eerbetoon, maar met een alcoholgehalte van 8% komt hij ook binnen als een hamer.”

Het Hammerguybier is een blonde tripel van 8% als eerbetoon aan Jan.  ©  EMA

Op de festivalweide wordt ook een Wall of Memories ingericht, waar iedereen vrij steunbetuigingen, troostende woorden en herinneringen aan Jan Kilowatt kan optekenen op een banner die eruitziet als een muur.

“Praten helpt”

De opbrengst van Frietrock wordt telkens aan een goed doel geschonken. Dit jaar gaat de helft van de winst naar het kerstfeest dat politieagent Filip Stouten elk jaar op kerstavond organiseert voor eenzame mensen en kwetsbare kinderen uit de Arendonkse jeugdzorg. De andere helft schenkt de organisatie aan regisseur Kenneth Kerckhofs, die met zijn nieuwe kortfilm Scherven mensen met donkere gedachten richting hulp wil leiden. “Want praten helpt”, gelooft Inge.

Frietrock 2022 vindt plaats op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus in de Hoendergaarsen in Arendonk. In totaal komen er veertig rock- en metalbands spelen, waaronder ook enkele bands die eerder dit jaar op het podium stonden van de Graspop Metal Meeting in Dessel, Alcatraz in Kortrijk en Wacken Open Air, het grootste metalfestival ter wereld in Duitsland. “Alle artiesten komen gratis optreden: voor friet- en drankbonnen”, zegt Inge.

Ook voor de bezoekers is Frietrock gratis. Je moet alleen vooraf reserveren door voor 14 euro eet- of drankbonnen te bestellen op www.frietrock.be. Verspreid over drie dagen verwachten de organisatoren 1.500 bezoekers.

Op de festivalweide is een ‘Wall of Memories’ ingericht, waar iedereen vrij steunbetuigingen, troostende woorden en herinneringen aan Jan Kilowatt kan neerschrijven. © EMA

Jan en Inge baatten tot vorig jaar frituur Den Boog uit in Retie. © RR

Wie levensvragen heeft, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio