Karen Maes. © Joris Herregods

Gemeenteraad krijgt toelichting over drugsgeweld tijdens themacommissie

Antwerpen -

De Antwerpse gemeenteraad organiseert op 19 september een themacommissie rond het drugsgeweld in Antwerpen. Oppositiepartij Groen had dit gevraagd.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Geen extra gemeenteraad rond drugsgeweld

Groen verwijt burgemeester Bart De Wever (N-VA) ervan politieke spelletjes te spelen door de verantwoordelijkheid bij de federale regering te leggen. Dit levert volgens de partij niets op. "We zijn blij dat burgemeester De Wever, na onze oproep naar een themacommissie, dit lijkt in te zien”, zegt Groen-gemeenteraadslid Karen Maes. “Het drugsgeweld in de wijken van onze stad houdt niet op en als lokale verkozenen is het onze taak om een grondig debat te voeren zodat het beleid bijgestuurd wordt.”

Groen hoopt wel dat de themacommissie zich niet beperkt tot de gemeenteraadsleden, maar ook leden van de districtsraden er welkom zijn. Alleen zou dit volgens het kabinet van de burgemeester niet mogelijk zijn omdat veiligheid de bevoegdheid is van de gemeenteraad.

Raadsleden zouden in de themacommissie een toelichting krijgen van lokale politie, parket, federale gerechtelijke politie, douane en procureur des konings. Het is niet de eerste maal dat over dit onderwerp zo’n themacommissie wordt georganiseerd. Dat was twee jaar geleden ook al. Omdat het om gevoelige informatie gaat, zal ook deze raadscommissie net zoals twee jaar geleden vooral achter gesloten deuren plaatsvinden.

Het versneld bijeenroepen van deze themacommissie was blijkbaar niet haalbaar. De themacommissie valt samen met de reguliere raadscommissie van burgemeester Bart De Wever op maandagavond 19 september.

Het Vlaams Belang had eerder opgeroepen om zo snel mogelijk een extra gemeenteraad samen te roepen rond drugsgeweld, maar de partij kreeg geen steun voor deze vraag. (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen