De familie Van den Zegel is erg opgetogen over het bier dat wordt opgedragen aan Den Dijkgraaf. © Sven Van Haezendonck

Brughuis Brouwers eren legendarische figuur Den Dijkgraaf met eigen bier: “Vader zou er ongelofelijk blij mee zijn geweest”

Muizen, Mechelen -

De Brughuis Brouwers hebben een nieuw amberbier op de tap. Daarmee eren ze Den Dijkgraaf, een legendarische figuur in Muizen (Mechelen). De familie van wijlen Paul Van den Zegel weet het initiatief erg te smaken. “Vader zou er ongelofelijk blij mee zijn geweest en hij zou het zeker drinken”, zegt zijn zoon Frans.

Sven Van Haezendonck

De Brughuis Brouwers pakken met de regelmaat van de klok uit met een nieuw bier. Maar het gerstenat dat ze ditmaal brouwden, is in meer dan een opzicht bijzonder. Ze noemden hun artisanaal bier naar Den Dijkgraaf, destijds een bekende figuur in het dorp. Tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw was Paul Van den Zegel verantwoordelijk voor het bedienen van de verbindingssluis tussen de Dijle en de Muizenhoek, vlak bij café Het Brughuis.

“Die sluis moest geregeld worden opgezet om alle velden in de omgeving te bevloeien. Dat was een grachtenstelsel. Als de boeren om water vroegen om hun koeien te laten drinken, moest de sluis worden opengetrokken met een trekhaak”, vertelt Steven Andries van heemkundige kring Lemmel Dol.

“Iets te omvangrijke buik”

“En wie deed dat? Ikke”, zegt zijn weduwe Gaby Callaert (88). “Paul zijn buik was iets te omvangrijk, want je moest platliggen om de sluis open te trekken. Hij liet dat dus over aan zijn echtgenote”, legt Steven uit. Officieel was Paul zelfs geen dijkgraaf, maar een kasteelheer uit de buurt vertrouwde die klus aan hem toe.

Paul Van den Zegel (links) als 20-jarige in café Het Brughuis in 1950, samen met enkele andere Muizenaars. Er werd toen nog Chevalier Marin getapt. © Lemmen Dol

Jaak van Pijlen, samen met zijn vrouw Ana Bérislaviç een van de vroegere uitbaters van Het Brughuis, creëerde de hype rond Den Dijkgraaf. “Hij werkte niet al te hard, maar hij haalde wel graag grappen en grollen uit”, zegt Steven. De cafébaas gaf Paul zelfs een voorbehouden plaats in zijn café om de status van Den Dijkgraaf nog wat aan te dikken. “Er hing een bordje. Niemand mocht daar gaan zitten”, vertelt Steven.

Dat bordje is helaas spoorloos verdwenen. “Wie het ons kan terugbezorgen, trakteren we met plezier op een bak Chevalier Marin”, zegt Piet De Smet, een van de Brughuis Brouwers. Het plekje links naast de voordeur, waar Den Dijkgraaf altijd zat, was zowat heilig. “Klanten die er na een zondagse wandeling gingen zitten, kregen van Jaak de vraag om op te schuiven tegen de komst van de dijkgraaf. Even later kwam Paul binnen met zijn laarzen en zijn werkbroek”, vertelt Werner Van den Wijngaert, een van de schoonzonen van Paul.

LEES OOK. Brughuis Brouwers brengen met Chevalier Marin hommage aan verdwenen Mechelse brouwerij

“Mythe ging eigen leven leiden”

Paul Van den Zegel was eigenlijk boer, maar de titel van dijkgraaf gaf hem natuurlijk extra allure. Op een gegeven moment waren er zelfs gezinnen met kinderen die graag met hem op de foto wilden. “Het was een mythe die een eigen leven ging leiden”, zegt zoon Frans. Nu Den Dijkgraaf ook een bier heeft dat zijn naam draagt, blijft het verhaal voortleven. Het doet iets met zijn echtgenote. “Ik ben er wel een beetje fier op. Hij moest het nog weten”, zegt Gaby.

Gaby Callaert op het plekje waar haar man zalige Paul Van de Zegel, alias Den Dijkgraaf, altijd zat. © Sven Van Haezendonck

Paul Van den Zegel overleed in 2005 op 75-jarige leeftijd. Den Dijkgraaf houdt de herinnering aan hem levendig. Het is een koperkleurig amberbier van 8,5%. “Het is licht gevoileerd, het heeft een frisse kruidige neus en aroma’s van mout, honing en biscuit met een sherry-achtige afdronk”, zegt Frank Vlayen van de Brughuis Brouwers. Het speciaalbier drink je er voor 4,40 euro.

Het bier valt in de smaak bij de familie. “Het is heel lekker, vol van smaak en het drinkt aangenaam”, zegt zoon Frans. Hij is aangedaan door het eerbetoon voor zijn vader. “Hij moest het geweten hebben. Hij zou er ongelofelijk blij mee zijn geweest en hij zou het zeker drinken”, vertelt Frans.

LEES OOK:

Café Het Maanlicht en Mechelse brouwerijen blazen met Zeeridder verdwenen bier nieuw leven in

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen