De driejaarlijkse koningschieting vond plaats op de Bemdweide, waar ieder jaar ook het populaire popfestival Arendonk Zingt & Swingt wordt ingericht. © Nicole Wouters

Dirk Baelus, niet de triatleet, kroont zich tot koning van Arendonkse gilde

ARENDONK -

Dirk Baelus (53), niet de bekende triatleet en pionier van natuurlijke sportvoeding, heeft zich voor de tweede keer op rij gekroond tot koning van de Sint-Sebastiaansgilde in Arendonk. De titel van koning is de hoogste eer en functie die je kunt behalen bij deze eeuwenoude schuttersvereniging.

Eddy Meulemans

De Sint-Sebastiaansgilde is volgens ouderman Guy Van Deuren echt wel eeuwenoud. “Een concrete datum van oprichting is niet bekend, maar in het cijns- en belastingboek van 1442 wordt al melding gemaakt van de Arendonkse gilde. Onze vereniging is daarom zeker meer dan zeshonderd jaar oud”, zegt Guy.

De driejaarlijkse koningschieting, hét hoogtepunt in de clubwerking van de gilde, vond plaats op de Bemdweide, waar ieder jaar ook het populaire popfestival Arendonk Zingt & Swingt wordt ingericht en waar de Arendonkse gilde een eigen clublokaal heeft. Net als drie jaar geleden slaagde Dirk Baelus erin om als eerste met een stevige stompe pijl de hoofdvogel af te schieten van de 28 meter hoge wip.

“En nu is het drie jaar wachten”, zegt ouderman Guy. “Want als Dirk zich dan opnieuw tot koning schiet, krijgt hij de titel van keizer. Dat is in Arendonk tijdens de voorbije zeshonderd jaar nog maar één keer voorgevallen.”

Harmonie De Arend

De koningschieting groeide afgelopen zondag uit tot een groot volksfeest in Arendonk. Ook de huldiging van de nieuwe koning was op en top feestelijk, met applaus van de talrijke aanwezige leden, supporters, de burgemeester en schepenen, maar ook… op de tonen van plechtige fanfaremuziek, live gespeeld door muzikanten van de lokale harmonie De Arend. (ema)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio