Hans Vanaken bedankte de fans na de match persoonlijk voor de gigantische tifo. ©  Belga

Club Brugge zoekt (volwaardige) vervanger voor Hans Vanaken, die naar West Ham wil: “Dit is mijn laatste kans om de stap te zetten”

Hans Vanaken (29) wil Club Brugge voor West Ham verlaten. Dat was al duidelijk, maar nu heeft hij het ook zelf laten verstaan. Afwachten wat blauw-zwart ermee doet. Er is een opening, in die zin dat het voor de zekerheid een vervanger zoekt. Maar de match tegen Kortrijk maakte nogmaals duidelijk dat er een klepper nodig is om de Rode Duivel te evenaren.

David Van den Broeck

Het charmeoffensief van de Club Brugge-fans stond in de sterren geschreven. Uiteraard gingen ze zijn naam scanderen, in een poging hem van gedachten te doen veranderen. Maar ze hadden zelfs nog een extra effort gedaan. Toen hij het veld betrad, haalden ze in de Noord-tribune een enorme tifo tevoorschijn. Ondanks he West-Vlaams was hun boodschap duidelijk: “Bluvn Hans, ni goan!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Je zal maar Hans Vanaken heten en je kopje erbij moeten houden. Langs de ene kant zit West Ham aan zijn mouw te trekken, langs de andere kant probeert iedereen bij Club hem te overtuigen om toch te blijven. Maar chapeau voor de middenvelder: zowel de interesse als de emotionele chantage zette hij negentig minuten lang van zich af. Hij speelde weer voor rustbrenger en regisseur en had geen goal of assist nodig om zijn ploeg naar een verdiende 2-1-zege te loodsen

Goed nagedacht

“Het had aan de rust al 5-1 kunnen staan”, zei Vanaken na afloop voor de camera’s, maar op een wedstrijdanalyse zat geen mens te wachten. Het enige wat men wilde weten, was waar zijn toekomst lag. En of zijn 344ste match voor Club ook zijn laatste was. Uiteraard kon hij op dat soort vragen nog geen antwoord geven. Maar zijn vertrekwens werd wel meer dan ooit duidelijk.

“Het is heel moeilijk om nu de juiste dingen te zeggen”, aldus Vanaken. “Eén ding is zeker: ik heb hier zeven seizoenen achter de rug, ben net begonnen aan mijn achtste, en het respect tussen mij en de club is bijzonder groot. Dat is vandaag opnieuw bewezen. Die tifo was fantastisch, ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Maar het is duidelijk dat er interesse is – daar is intussen genoeg over geschreven. Dit is de laatste kans voor mij een stap te zetten. Ik heb daar al heel goed over nagedacht en ik wil dat ook wel doen.”

Af en toe gooide hij er nog een “misschien” tussen, maar dat was eerder uit beleefdheid. Het siert Vanaken hoe hij met de hele hetze omgaat. Een andere speler zou, om druk te zetten of ervan uitgaande dat alles wel in orde komt, al afscheid nemen van het publiek. Maar hij beseft dat hij nog voorzichtigheid moet inbouwen. Vandaar dat hij na de match wel de megafoon in handen nam, maar allerminst van de daken schreeuwt dat hij weg is. “Er zijn drie partijen betrokken, waaronder ook Club Brugge”, zegt hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vierde titel

En de eindbeslissing lígt ook bij Club Brugge. U weet: het eerste bod van West Ham, van dik tien miljoen euro, werd vorige week weggelachen. Een transfer was zelfs onbespreekbaar, klonk het. Want ondanks drie titels op rij wil blauw-zwart absoluut voor nummer vier gaan en een opvolger voor Vanaken heeft het niet in eigen rangen. Maar let op: toch is er een opening. De sportieve cel zoekt voor de zekerheid een vervanger. En als blijkt dat er een klepper op de markt is of komt, iemand die zich al bewezen en uiteraard haalbaar is, is een vertrek van de aanvoerder niet langer uitgesloten. Maar de klok tikt.

Of hij er vrijdag op Charleroi nog bij is, wilde de reporter weten. Vanaken kon er geen antwoord op geven. “Morgen (vandaag, red.) zijn er nieuwe gesprekken. En er zijn nog tien dagen tot het einde van de mercato. Afwachten wat het wordt.”

 ©  BELGA

Hans Vanaken. ©  Isosport

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL