Jago Geerts (93) zet een aanval in op Vialle (28), maar geraakt niet voorbij de Fransman.  © fullspectrummedia

Jago Geerts gooit kostbare punten te grabbel in WK MX2: met amper twee puntjes bonus naar laatste GP

Twee puntjes. Met die piepkleine voorsprong trekt Jago Geerts over twee weken naar Turkije, voor de laatste Grote Prijs. Na Finland gooide de Balenaar ook in Frankrijk kostbare punten te grabbel. Titelrivaal Tom Vialle lachte in zijn vuistje.

Jürgen Schrooten

17 Grote Prijzen - goed voor maximaal 850 punten - gereden in de MX2. De stand, met nog één GP te gaan: Geerts 710 versus ­Vialle 708. Alfred Hitchcock had geen spannender scenario ­kunnen bedenken. Al kreeg The Master of Suspense de laatste twee weken wel wat hulp van Jago Geerts. Iceman is de bijnaam van de Balenaar. Omdat hij altijd en overal koel en rustig blijft. Maar blijkbaar heeft de titelstress toch ook bij hem toegeslagen. En dat vertaalde zich in Hyvinkaa en nu ook in St-Jean in net iets te veel valpartijen.

Risico’s

“Ik had twee heel slechte starts en moest risico’s nemen bij het passeren. In de tweede reeks is het daar misgelopen”, zuchtte Geerts. Eigenlijk begon de ellende al op zaterdag. Met maar één goede lijn - waardoor passeren aarts­moeilijk is - was de startpositie van cruciaal belang in St-Jean. Maar na een val in de kwalificatierace - toen hij in derde positie lag - kwam Geerts niet verder dan een achtste plaats. En dat terwijl titelrivaal Vialle de poleposition pakte. Een eerste (mentale) tik.

In de eerste reeks kon Geerts - na een heel sterke eerste ronde - nog van plaats zes naar drie op­schuiven, vlak achter Vialle. ­Degelijk dus. Maar toen Vialle in reeks twee snel aan de leiding kwam en Geerts achter Van den Moosdijk te lang op de zesde plaats vastzat, sloeg de titelstress toe. Jago wipte in ronde 7 nog wel voorbij de Nederlander, maar schoof iets verder onderuit en viel terug naar de zevende positie. Verder kwam de Kempenaar - na nog een schuivertje - niet meer. En Vialle? Die won de reeks én de Grote Prijs. En vooral: 47 punten voor de Fransman, tegenover slechts 34 voor Geerts.

Ultieme gevecht

In amper acht dagen tijd bracht Vialle zijn achterstand van 23 punten terug tot amper twee ­eenheden. De Grote Prijs van ­Turkije, over twee weken in ­Afyonkarahisar, zal dus alles­bepalend zijn. Vialle gaf al meteen een duidelijke boodschap richting kamp Geerts. “Ik zal klaar zijn voor het ultieme ­gevecht!”

Geerts, die nog wel als nummer drie op het podium stond (3+7), keek maar beteuterd achteraf. De Kempenaar heeft nu veertien ­dagen de tijd voor oplapwerk, vooral op het mentale vlak. “Natuurlijk is dit balen. Maar het is nog niet voorbij. Ik ga nu twee weken hard werken. Hopelijk kan ik dan met een hoogtepunt af­sluiten.”

Vastgoed

Jobs in de regio