De nieuwe zaakvoerders vliegen er vol enthousiasme in om van Bar Zar een Antwerpse hotspot te maken. © Koen Fasseur

Guy (25) en Sam (23) blazen verborgen parel Bar Zar nieuw leven in: “Cocktails met een twist, geserveerd met een glimlach”

Antwerpen -

Een verborgen parel in de stad. Dat is de iconische cocktailbar Bar Zar met zijn atypische interieur al vijftien jaar lang. Jonge ondernemers Guy Klerkx (25) en Sam Lambrechts (23) hebben sinds kort de touwtjes in handen en zijn klaar om de bar opnieuw uit te bouwen tot een begrip in de Antwerpse cocktailscene. Met een origineel cocktailaanbod, lekkere fingerfood en de betere RnB-schijven zijn ze alvast op de goede weg.

Tess Jacobs

In de Pourbusstraat tussen de waterpoort, het Museum voor Schone Kunsten en talloze kunstgalerieën ligt Bar Zar verstopt. De grote keuken verklapt de geschiedenis van een restaurant, terwijl het gekke interieur met bombastische decoratiestukken het DNA van de cocktailbar, die er zo’n vijftien jaar geleden opende, blootlegt.

Vandaag is de zaak aan een nieuw hoofdstuk toe. Guy Klerkx (25) en Sam Lambrechts (23) stoften met veel enthousiasme de curiosities en vitrinekasten af en zijn klaar om Bar Zar nieuw leven in te blazen. “Het leuke aan deze plek is dat we nog dagelijks parels terugvinden in de kelder”, zegt Guy met een grijns. Het duo leerde elkaar kennen in Caffè Barbossa op het Mechelseplein, waar ze de cocktailmicrobe te pakken kreeg. “We vullen elkaar perfect aan, ik sta meer in voor de zakelijke kant en Sam buigt zich over de cocktailkaart”, klinkt het.

En die cocktails zijn de moeite waard, verzekeren de jongemannen. “We maken cocktails met een twist en tillen klassieke recepten daarmee naar een hoger niveau”, vertelt Sam. Hij reisde onlangs naar Cuba en deed ook daar een heleboel inspiratie op. “Een piña colada met wat crushed ice erin, creëert een nog romigere textuur”, verzekert de jonge zaakvoerder. Augustus is ‘watermelon month’ bij Bar Zar, een mojito, margerita of daiquiri wordt tot het einde van de maand afgewerkt met een fruitige toets.

De intieme sfeer is ideaal voor een date-night, verzekeren Guy en Sam. © Koen Fasseur

Tropische touch

De uitgebreide drankenkaart die in een stijlvolle enveloppe wordt aangeboden, biedt cocktails tussen de 12,5 en 16,5 euro die door het cliënteel goed gesmaakt worden. Ook voor de non-alcoholische varianten kan je bij hen terecht. “We krijgen veel goede ratings van onze gasten. Naast onze teatailcocktails bieden we ook enkele tikicocktails aan”, vertelt Guy. En die tropische touch keert ook terug in het decor van de zaak, met de vele planten en zelfs een totempaal.

Naast drankjes bieden de vrienden ook fingerfood aan. Een bord minipizza’s of een kaasplankje met Maredsous kan genuttigd worden bij hun legendarischeFlaming Zombie. “En ook voor de muziek komen onze klanten vaak terug”, glundert Sam. “Ik stelde een playlist samen met de beste r&b en ninetiesmuziek. Mensen vragen vaak of ik mijn afspeellijst wil delen, maar die houd ik liever geheim”, knipoogt hij.

“Blijven innoveren”, onder dat motto zetten de ondernemers verschillende projecten op poten. Elke laatste donderdagavond van de maand wordt Bar Zar omgetoverd tot een decor waar Christina Aguilera zomaar zou kunnen binnenwandelen. Tiki Tease Antwerpen geeft dan het beste van zichzelf tijdens een burlesk optreden. “Het is een superfijne groep dansers die laat zien dat het oké is om jezelf te zijn”, vertelt Guy. Daarnaast worden er ook geregeld speed dates georganiseerd door Dare To Date én kan je er nu en dan terecht voor een afterworkdrink. “We dromen er ook van om de grote kelder om te bouwen tot een whisky- en sigarenruimte”, klinkt het.

“Klassieke cocktails met een twist”, daarvoor moet je bij Bar Zar zijn. © Koen Fasseur

Signature cocktail

Vooral ’s avonds is de sfeer in de zaak de moeite, verzekeren de mannen. “Het is een donkere bar, wat een gezellige setting biedt om op een romantische date te gaan of een gezellige avond te spenderen met vrienden”, vindt Sam. Om die reden opent het duo tijdens de zomer de deuren pas om 20u. Tijdens het najaar plannen ze de zaak vroeger te openen, zodra de zon ondergaat.

“Om onze kaart nog unieker te maken werken we binnenkort samen met Chloé Kookt. Zij zal voor ons een signature cocktail ontwerpen”, verklapt Guy. Tijdens ons gesprek wandelen er geregeld buurtbewoners voorbij die de jongemannen vriendelijk begroeten. “We zijn een high end cocktailbar, maar willen vooral dicht bij onze klanten staan. Dat is ook waarom ons cliënteel blijft terugkomen. Goede, eerlijke cocktails en bediening met een glimlach”, meent Sam. Er staat zo te horen nog veel op til voor de verborgen parel in de schaduw van het museum.

Naast zakenpartners zijn de twee vooral ook vrienden die graag een babbeltje slaan met het cliënteel. © Koen Fasseur

Bar Zar, Pourbusstraat 8, 2000 Antwerpen. www.zarantwerpen.be , @barzar.antwerp op Instagram en Bar Zar op Facebook. Tijdens de zomer open van woensdag tot zaterdag, 20u tot 2u.

Vastgoed

Jobs in de regio