©  ISOPIX

Domper: Thierry Neuville crasht en geeft op in Rally van Ieper

Thierry Neuville zal de Ypres Rally niet winnen. In de zevende rit van de tweede dag ging hij zaterdag van de baan. Met de hulp van de toeschouwers kon Neuville nog even verder rijden, maar al snel moest hij zijn Hyundai aan de kant zetten. Zijn Estlandse teamgenoot Ott Tänak is de nieuwe leider, met 6.3 voorsprong op de Welshman Elfyn Evans (Toyta Yaris).

raheBron: BELGA

  Het was een bewogen zaterdag in Ieper. Nadat in de voormiddag Craig Breen crashte, ontbond Thierry Neuville zijn duivels. Hij won twee ritten en boog de achterstand die hij ‘s ochtends had opgelopen om in een voorsprong van 16.2 op zijn teamgenoot Ott Tänak. Zaterdagnamiddag won Neuville nog een rit, maar in de voorlaatste klassementsrit liet hij zich in een linkse bocht verrassen en gleed hij door het stof en kiezel in de gracht. Met de hulp van de toeschouwers kon Neuville zijn weg verder zetten, om even verderop zijn Hyundai toch aan de kant te zetten.

  Tänak liet tijdens de middagservice zijn crew aan de differentiëlen werken, waardoor hij een betere namiddag kende. Na de opgave van Neuville kwam Tänak opnieuw aan de leiding. Met nog vier ritten op zondag te rijden heeft hij een voorsprong van 8.2 op eerste achtervolger Evans. Die Welshman kreeg vrijdag 10 seconden straftijd omdat hij zich te laat aan de start aanbood. Zonder die straftijd stond Evans nu aan de leiding.

  In de WRC2 blijft de Fransman Stéphane Lefebvre (Citroën C3) aan de leiding. De Fransman leidt ook in de tussenstand van het Belgisch kampioenschap. Lefebvre heeft in de WRC2 25.7 voorsprong op Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia Evo). Grégoire Munster, vierde in de WRC2 en leider in de WRC2 Junior is tweede in het BRC en volgt op 1:25.9 van Lefebvre. De Brit Chris Ingram (Skoda Fabia Evo) is derde in het BRC.

  Zondag worden er nog vier ritten gereden. Wellicht met de onfortuinlijke Craig Breen en Thierry Neuville, die beiden opnieuw aan de start verwacht worden. De Ypres Rally eindigt zondagnamiddag.

  Thierry Neuville: “Zal een tijdje duren vooraleer we dit verwerkt hebben”

  Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai i20) zullen de Ypres Rally 2022 niet winnen. Het duo had zaterdag de wedstrijd naar hun hand gezet, tot hun Hyundai in de voorlaatste rit van de baan in een berm gleed, met de opgave tot gevolg.

  Thierry Neuville wandelde zaterdagavond ontgoocheld de mediazone binnen waar hij de nodige tijd nam om de massaal opgekomen pers elk apart zijn verhaal te doen. “Het is simpel wat er gebeurde. We naderden een nogal langzame linkerbocht. Er lag heel veel stof op de weg. De info stond niet in onze nota’s en werd ook niet opgemerkt door het team dat vooraf het parcours verkende. Het stof moet dus zijn opgeworpen door de rijders die voor ons van start waren gegaan. We werden verrast en gleden de gracht in”, verklaarde Neuville.

  Dankzij de hulp van enkele toeschouwers kon Neuville verder rijden. Niet veel verder parkeerde hij zijn wagen. “Ik weet niet exact wat de schade is. De band stond lek en er was een probleem met de stuurinrichting. Het zou moeilijk geweest zijn om de finish te halen. We gaan zondag opnieuw van start, maar het plezier is weg. We hadden zin om de vele fans langs de kant van de weg te belonen. Zij hebben ons dit weekend enorm gesteund. We zijn ontgoocheld. Het zal een tijdje duren vooraleer we dit verwerkt hebben.”

  Aangeboden door onze partners

  Hoofdpunten

  Aangeboden door onze partners

  MEER OVER Rally