Veel bestuurders wilden nog de Bleekstraat inrijden, terwijl dat niet meer mag. © Sven Van Haezendonck 

Bestuurders weten niet waarnaartoe door nieuwe verkeerscirculatie in Mechelen: “Let goed op de verkeersborden”

Mechelen -

In de buurt tussen de Zandpoortvest en de Leermarkt in Mechelen is vrijdag de nieuwe verkeerscirculatie ingegaan. Veel bestuurders wisten duidelijk niet waarnaartoe. Zo wilden velen via de Bleekstraat nog de binnenstad inrijden, terwijl dat een uitweg is geworden. Voor bestuurders is er een belangrijk advies. “Let goed op de verkeersborden.”

Sven Van Haezendonck

In principe geldt op de Zandpoortvest sinds vrijdagavond eenrichtingsverkeer, maar de werkzaamheden voor de aanpassingen zijn nog volop bezig. “Maandag brengen we het verkeer richting Nekkerspoel op twee rijstroken. Vanaf dan moeten ook de verkeerslichten werken”, vertelt Andy Frans, minder-hindercoördinator bij de stad.

Buurt inrijden via Augustijnenstraat.

Alleen lokaal verkeer, bussen en hulpdiensten mogen op één rijstrook nog richting Raghenoplein rijden. In de praktijk rijdt al het verkeer er op dit moment nog over. Begin volgende week moet de definitieve signalisatie op punt zijn.

In de woonbuurt tussen de Zandpoortvest en de Leermarkt had een aannemer vrijdagmiddag de signalisatie om de richting aan te geven al geplaatst. Ook daar geldt voortaan een nieuwe verkeerscirculatie: de buurt inrijden doe je voortaan via de Augustijnenstraat en ze opnieuw uitrijden via de Bleekstraat. Tot voor kort was het net omgekeerd en dat was er duidelijk aan te merken.

LEES OOK. Stad blundert en informeert bewoners laattijdig over moeilijkste fase werken op vesten: “Dit is een knoeiboel”

Verkeer dat vanuit de Bleekstraat komt, moet op de Zandpoortvest verplicht linksaf. © Sven Van Haezendonck 

“Veel bestuurders willen nog de Bleekstraat inrijden. Dat is begrijpelijk. Het vraagt even tijd om te wennen aan de nieuwe verkeerssituatie. Mensen zijn gewoontedieren en ze volgen blindelings hun vertrouwde parcours of hun gps”, zegt Frans. Dat is net wat je op dit moment zeker niet mag doen. “Let goed op de verkeersborden.” Al geeft de stad toe dat er de komende dagen zeker nog bijsturing nodig is.

Motorrijder politie heeft handen vol

Zo is voor bestuurders die vanuit de Gerechtstraat kwamen het verbodsbord in de Korte Maagdenstraat niet goed te zien. Er hangt ook een gebodsbord dat aangeeft dat je naar rechts moet. Toch had een motorrijder van de politie er vrijdagavond de handen vol mee om bestuurders de juiste weg te wijzen. Via de Korte Maagdenstraat, het smalle straatje aan het gerechtsgebouw, kan je de buurt niet meer verlaten. Iedereen moet via de Bleekstraat de binnenstad uitrijden.

LEES OOK. Comités tegen eenrichtingsverkeer op vesten roepen Mechelaars op tot protest: “Hang vlag uit”

Een motorrijder van de politie moest negen op de tien bestuurders duidelijk maken dat ze via de Korte Maagdenstraat niet meer naar de Keizerstraat mogen. ©  Sven Van Haezendonck

Nogal wat bestuurders rijden vanuit de Gerechtstraat onwetend de Voochtstraat in. Maar daar moeten ze terugkeren, want de straat loopt dood. Het is opvallend hoeveel mensen niet goed op de hoogte zijn van de nieuwe situatie. Zelfs buurtbewoners. “Ik heb verschillende brieven gekregen. Ik heb de eerste gelezen, maar die was niet zo duidelijk. Ik laat het op mij afkomen”, zegt Thomas Van Eeckhout.

“Ik wist dat er iets ging veranderen”

Veerle Boeckxstaens werkt bij het Vlaams Neutraal Ziekenfonds. Zij parkeert haar wagen in de Voochtstraat en wilde via de Korte Maagdenstraat naar huis rijden. “Ik wist dat er iets ging veranderen aan de verkeerssituatie”, zegt ze. Ook de nieuwe rijrichting via de Bleekstraat was haar al opgevallen. “Maar het was me niet duidelijk dat ik vanuit de Voochtstraat niet meer via de Keizerstraat het centrum uitkan”, vertelt de dame. Gelijk had ze, want de signalisatie ontbrak nog.

“Het was me niet duidelijk dat ik vanuit de Voochtstraat niet meer via de Keizerstraat het centrum uitkan”, zegt Veerle Boeckxstaens. ©  Sven Van Haezendonck

Een aannemer was daar vrijdagavond nog volop mee bezig. Ook verschillende verkeersborden, om bijvoorbeeld parkeerplaatsen aan te geven, stonden nog niet in de juiste richting. Op de Zandpoortvest zelf is er nog meer werk aan de winkel. Daar is bijvoorbeeld het nieuwe fietspad op de rechterrijstrook van de binnenring nog niet helemaal klaar. Aan de oversteekplaatsen te zien, is het oude fietspad ook voetpad geworden.

De nieuwe verkeerscirculatie in de buurt tussen de Zandpoortvest en de Leermarkt. ©  Nieuwe Vesten

Op de Zandpoortvest is het nieuwe fietspad nog niet helemaal klaar. ©  Sven Van Haezendonck

Aan het zebrapad te zien, wordt het oude fietspad een breder voetpad. Het nieuwe fietspad in twee richtingen loopt op de rechterrijstrook op de binnenring. ©  Sven Van Haezendonck

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio