Het Catalpa Ensemble opent de Klassieke Week van Schoen zaterdagavond 20 augustus in de Sint-Cordulakerk. © Piet Van den Heuvel

Genieten van klassieke muziek in kerken en kapellen

Schoten -

Schoten geeft een week lang - 20 - 26 augustus - een forum aan uitvoerders van klassieke muziek. Dat gebeurt op verschillende mooie locaties en in samenwerking met verschillende lokale organisatoren. “Ik ben trots op dit kwalitatief hoogstaand programma dat melomanen in onze gemeente en daarbuiten niet zal teleurstellen”, aldus Charlotte Klima (N-VA), schepen van Cultuur en zelf geschoold pianiste.

Jan Auman

De Klassieke Week start zaterdagavond 20 augustus (20u) in de Sint-Cordulakerk meteen heel mooi met pianokwintetten van Mozart tot Beethoven uitgevoerd in een bezetting van hobo, klarinet, hoorn, fagot en piano uiteraard. Daarvoor zorgt het Catalpa Ensemble van Luk Callens, top-hobospeler en echtgenoot van de pas gevierde sopraan Anne Cambier, die zich nu ook Ridder in de Orde van de Schotense Leeuw mag noemen.

Een dag later op zondag 21 augustus vind tin een andere kerk, die van OLV Koningin in Koningshof om 15 uur een andere hoogstaand concert plaats. Musica Gloria is een jong, bruisend barokensemble. Dit ensemble heeft als missie om oude muziek levendig, kleurrijk en historisch accuraat tot bij de luisteraar te brengen. Tijdens dit optreden, verzorgd door partner Koningshofconcerten, maak je kennis met vocale en instrumentale Engelse barokmuziek.

Improviseren op kerkorgel

Op maandagavond zijn opnieuw in de Sint-Cordulakerk (20u) de liefhebbers van orgelmuziek aan het feest. Uitgeweken Schotenaar Kris Wittevrongel legt zich van jongs af en gedurende zijn hele studie en latere carrière vooral toe op improvisatie: het creëren van muziek zonder partituur, het vertellen van - letterlijk - ongehoorde muzikale verhalen. Dit keer zal hij verrassen met een uniek improvisatieconcert op orgel.

Vreemde eend in de bijt, maar ook weer niet is Kurt Van Eeghem. In het Kasteel van Schoten verdiept hij zich dinsdag 23 augustus (20u) verbaal in de wereld van minder bekende en miskende Vlaamse componisten, zonder zelf te musiceren.

In weer een ander religieus monument - de kapel Priorij Regina Pacis (Sint-Amelbergalei 35) overschouwen Lucas Blondeel en Toon Leën op uitnodiging van partner Kapelconcerten op woensdag 24 augustus (21u) de pianomuziek van Claude Debussy.

Lucas Blondeel. © rr

WAKkere Blazers

Op donderdag 25 augustus (20u) blazen de Academie Schoten en Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Schoten onder de naam WAKkere blazers een punt achter de Klassieke Week. Ze dompelen je onder in filmmuziek en filmfragmenten van onder meer The Godfather, Jurassic Park en Titanic.

Dat gebeurt in De Kaekelaar vanaf 20u. We geven nog mee dat de Academie Schoten in het kader van de Klassieke Week allerlei ‘muzische activiteiten’ organiseert voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Die ‘muziekkamp’ duurt een hele week en kost 85 euro.

“We ontdekken samen verrassende plekken op onze planeet, hergebruiken (recycleren) wat verloren dreigt te gaan en duiken de teletijdmachine in. We begroeten buren en voorouders en genieten van hun muziek, dans en beeldende kunst. We zingen en springen, toveren kunstwerken uit afval en ander materiaal, dansen en lachen. Vul jouw valies (koffer) met dromen en talenten en heel veel goesting”, aldus directeur Lisbeth Wolfs.(jaa)

Programma Klassieke Week Schoten

Academie en harmonie spelen samen filmmuziek op donderdag. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio