Buurtbewoners ontvouwen een spandoek waarmee ze de overlast van zomerbar Bloom Beach Club (in de achtergrond) aanklagen. © Hans Otten

Buurt verzet zich tegen zomerbar: “Geen verlenging van openluchtdiscotheek”

Herentals -

Buurtbewoners van Krakelaarsveld en de Lange Eerselstraat in Herentals plannen een petitie tegen een mogelijke verlenging van zomerbar Bloom Beach Club op de Toekomstlaan. “Soms lig je te daveren in bed.”

Hans Otten

Onze nachtrust terug op 29 augustus! Stop overlast door zomerbar! Met deze spandoek protesteerden enkele buurtbewoners van de wijk Krakelaarsveld-Lange Eerselstraat-Veldhoven vrijdagmiddag even symbolisch tegen de hinder die zomerbar Bloom Beach Club veroorzaakt. Die opende eind mei de deuren op een braakliggend terrein op de industriezone Toekomstlaan, die aan de woonbuurt grenst. De zomerbar heeft een vergunning tot het laatste weekend van augustus.

“We hebben op zich niets tegen een zomerbar of tegen het feit dat de jeugd plezier wil maken”, steken de buurtbewoners van wal. “Maar waar een zomerbar zoals Jardin Albert een stille zomerbar is, kreeg Bloom aanvankelijk een vergunning voor versterkte muziek. Die is ze in juli wel weer kwijt gespeeld, waardoor de organisatoren nu ieder evenement met versterkte muziek moeten aanvragen. Op die manier zitten we hier wel de hele zomer drie avonden in de week met een openluchtdiscotheek. Dat kan toch niet dat ze die naast een woonwijk leggen?”

Geen verlenging

Niet iedereen in de grote wijk heeft even veel last van de bar, zo blijkt. Maar de mensen die er in de straatjes het dichtst bij wonen, laten screenshots zien van momentopnames waarbij de geluidsmeter op hun smartphone meer dan zestig decibel aangeeft. “En dat was binnen in de slaapkamer”, zegt een vrouw. “Sommige avonden liggen we echt te daveren. Onze zoon zat met zijn hoofdtelefoon op online te gamen en kon zelfs zijn kameraden niet verstaan. Ook de stalen damplaten naar de parking veroorzaken geluidshinder. De bar staat er nog twee weekends, maar de uitbaters beloven alvast dat de sluitingsdag op 28 augustus een spetterend feestje wordt. We houden ons hart al vast.”

De buurt hoopt vooral dat er de komende jaren geen nieuwe muziekzomerbar op die plek mag neerstrijken. Dat willen ze de komende weken ook met een petitie bij het stadsbestuur aankaarten. Dat houdt na afloop van de huidige termijn een evaluatie van de situatie.

Verstandhouding

“De zomerbar heeft geen optie om de termijn in september te verlengen, de vergunning loopt aan het eind van deze zomervakantie af”, zegt de Herentalse milieuschepen Eva Brandwijk (N-VA), die een beetje verrast is door de symbolische protestactie. “We volgen klanten van de buurt altijd heel goed op en ook de politie hield er geregeld controles. De organisatie deed zelf ook veel moeite om met de buurt in gesprek te gaan, ik had eigenlijk de indruk dat de verstandhouding redelijk goed zat. Maar we merken ook dat de schuld van muziekoverlast snel in de schoenen van deze zomerbar werd geschoven, terwijl die er niet altijd voor verantwoordelijk is. Of er volgend jaar daar opnieuw een muziekzomerbar komt, kunnen we nu niet zeggen. Dat bekijken we volgend jaar wel.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio