De deelnemers en vrijwilligers kwamen vrijdag nog een laatste keer samen om te spelen en te sporten. © Dirk Vertommen

308 leerlingen ontdekken op speelse manier hun talenten dankzij derde editie van zomerschool

Mechelen -

De kinderen en jongeren die deelnamen aan Talent krijgt Zomerkans kwamen vrijdag voor een laatste keer samen. De afgelopen twee weken volgden ze tal van lessen en activiteiten om beter voorbereid aan het nieuwe schooljaar te kunnen beginnen. Volgende week volgt er nog een zomerschool die zich specifiek richt op Oekraïense kinderen.

Stijn Van de Sande

De Mechelse zomerschool Talent krijgt Zomerschool ontstond tijdens de eerste coronazomer en is intussen aan haar derde editie toe. Twee weken lang volgden 308 leerlingen lessen en namen ze deel aan verschillende activiteiten. De kinderen en jongeren prikkelen, hen kennis laten maken met nieuwe dingen en voortbouwen op hun talenten staan daarbij centraal. Dankzij de zomerschool kunnen ze ook beter voorbereid aan het nieuwe schooljaar beginnen.

“Onze zomerschool mag geen schools kamp met krijtborden en invulschriftjes zijn”, benadrukken Onderwijsschepen Rina Rabau Nkandu en burgemeester Alexander Vandersmissen (beide Vld-Goen-m+). “We vinden het belangrijk dat we de kinderen, die vaak afkomstig zijn uit een kwetsbare omgeving, gratis en in een aangenaam en veilig kader lessen kunnen laten volgen en kunnen laten genieten van een combinatie van sport, spel en cultuur.”

In totaal namen ruim 300 kinderen en jongeren deel aan Talent krijgt Zomerkans. © Dirk Vertommen

Voor het eerst werd ook jeugdwerking J@M betrokken bij Talent krijgt Zomerkans. “Als jongerenwerking hebben wij heel wat ervaring met de doelgroep van de zomerschool”, zegt voorzitter Dirk Letens. “Een deel van onze kinderen neemt er ook aan deel. Het is dan ook extra waardevol dat we de handen in elkaar kunnen slaan en onze expertise en die van de stad kunnen bundelen. Daarnaast kregen we de steun van zeventig enthousiaste vrijwilligers.”

Ook de leerlingen zijn enthousiast. “Ik vond het heel leuk”, zegt de 12-jarige Selma. “We kregen lessen frans, wiskunde en spelling, maar we speelden ook heel veel spelletjes. Ik heb veel geleerd. Ik doe elk jaar mee met de zomerschool en ik wil volgend jaar zeker nog terugkomen. Het is altijd heel leuk en ik leer hier ook veel nieuwe vrienden kennen. En er zijn ook heel goede juffen.”

Zomerschool voor Oekraïense kinderen

Volgende week organiseert de stad in samenwerking met Atmetis Taaltheater ook nog een zomerschool voor de kinderen in het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen. Zo’n 75 kinderen zullen er op dezelfde speelse manier les krijgen. Daarbij ligt de focus vooral op taalvaardigheid, zodat ook zij op 1 september zelfzeker naar school kunnen.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio