Vier woningen in het begijnhof in Turnhout komen vrij voor erfpacht. © Bert De Deken

Stad geeft vier woningen in begijnhof in erfpacht

Turnhout -

De stad Turnhout geeft vier woningen in het begijnhof vrij voor erfpacht. Ook het huis van de in februari overleden kunstenares Wenefrida Lewi komt vrij.

Bart Van den Langenbergh

Geïnteresseerden voor een erfpachtwoning in de pittoreske omgeving van het begijnhof in Turnhout kunnen een gebruiksrecht voor een termijn van 33 jaar kopen. Die termijn kan daarna nog twee keer worden verlengd, tot maximaal 99 jaar.

“We geven vier woningen tegelijk vrij voor erfpacht”, legt de Turnhoutse schepen Francis Stijnen (CD&V) uit. “Wil je graag in een beschermd monument wonen op een site die door Unesco is erkend als cultureel werelderfgoed, dan beveel ik het Turnhoutse begijnhof van harte aan. Naast de erfgoedwaarde is ook de ligging een troef: pal in het stadshart, maar eenmaal door de poort profiteer je van de unieke rust van het hof.”

Een van de vier huizen is de voormalige woning van kunstenares Wenefrida Lewi. De vrouw, ook bekend als de ‘heks van Turnhout’ overleed begin februari op 80-jarige leeftijd. “Zij was een markante en geliefde verschijning in het begijnhof en daarbuiten. In haar huis zijn nog sporen van haar kunst bewaard gebleven en die hebben we intact gelaten”, vertelt Francis Stijnen.

Ook het voormalige huis van de in februari overleden kunstenares Wenefrida Lewi wordt weer in erfpacht gegeven. © RR

De pachter betaalt een maandelijks canon aan het OCMW van Turnhout. Als de termijn van het gebruiksrecht verloopt, gaat het eigendomsrecht automatisch terug naar het OCMW.

“Er zijn twee grote en twee kleine woningen beschikbaar. De maandelijkse canon verschilt navenant de grootte. Als erfpachter sta je mee in voor de instandhouding en het onderhoud van het onroerend erfgoed”, schetst de schepen. “Wij hebben de vier woningen nauwkeurig in kaart laten brengen door Monumentenwacht Antwerpen. Het uitgebreide verslag daarvan is voor iedereen beschikbaar op de website van de stad.”

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend de woningen gaan bekijken. De kijkdagen vinden plaats op zaterdagen 27 augustus en 3, 10, 17 en 24 september. Het erfpachtrecht wordt online verkocht via Biddit. De biedingen eindigen op 28 september 2022.

www.turnhout.be/erfpacht-begijnhof

MEER OVER Wonen in de Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio