©  BELGA

Kan Primoz Roglic vandaag al “verschilmaker” zijn? “Mentaal is hij klaar”

Waar staat Primoz Roglic (32) bij de start van de Vuelta? Niemand die het precies weet, maar ga er toch maar vanuit dat hij klaar is: “Het is duidelijk dat we honderd procent met Primoz voor de eindzege gaan”, verzekert Jumbo-Visma.

Jan-Pieter de Vlieger

Een lastige voorbereiding en dan vandaag aan de Vuelta moeten beginnen met een ploegentijdrit: een uitdaging voor elke ‘normale’ renner, geen probleem voor Primoz Roglic. “Primoz op tachtig procent is nog altijd één van de betere tijdrijders van de ploeg”, zegt Mathieu Heijboer, head of performance bij Jumbo-Visma. “Zelfs op tachtig procent komt hij niet in de problemen. Natuurlijk: aan honderd procent is hij een verschilmaker. Vraag is of hij dat nu ook al kan zijn.”

Op de vraag met welke vorm Roglic aan de Vuelta begint, bestaat geen duidelijk antwoord. Het is een soort rekensom, met plussen en minnen en zonder exacte uitkomst. Om bij het positieve te beginnen: “Primoz heeft een paar goeie trainingen kunnen afwerken”, zegt Heijboer. “Hij is fit en blessurevrij. Hij heeft zich op de Tour voorbereid om die te winnen, met een heel breed trainingsblok vooraf. Dat is nu niet weg.”

Het kolommetje ‘min’ dan: “Primoz heeft zeker een aanzienlijk deel trainingen gemist. En toen hij opnieuw begon, was zijn belastbaarheid ook laag door de pijn aan zijn rug. Zijn voorbereiding was zeker niet ideaal, maar dat was de voorbije twee jaar ook niet zo. Vorig jaar zaten de Spelen er tussen, wat het complex maakte. Twee jaar geleden eindigde hij de Tour met een verschrikkelijke mentale klap (hij verloor het geel in de voorlaatste rit aan Pogacar, red.). Dat heeft Primoz toen ook niet belet om de Vuelta te winnen.”

Merijn Zeeman noemde Roglic eerder “de beste renner ter wereld in het achter zich laten van ontgoochelingen”. Heijboer treedt dat bij: “Mentaal is Primoz zeker klaar voor de Vuelta. Hij is positief en zorgt voor sfeer in de ploeg.”

Is de rug wel hersteld?

Een precieze diagnose van de blessure waarmee Roglic dit jaar uit de Tour stapte is er niet. Jumbo-Visma maakt die niet bekend omdat “zoiets tot het medische behoort”. Heijboer verzekert: “Er was geen medische noodzaak om uit de Tour te stappen, maar het is heel logisch dat het op een bepaald moment niet meer ging voor Primoz. Geweldig dat hij het zo lang heeft vol gehouden en nog zo waardevol kon zijn voor Jonas Vingegaard in misschien wel de belangrijkste rit van de Tour.”

Duidelijk is dat het probleem ter hoogte van de ruggenwervels zit, die al dan niet gebarsten, gebroken of gekneusd waren. Of de rug nu helemaal hersteld is bij de start van de Vuelta is onduidelijk. Volgens Heijboer is hij “helemaal pijnvrij”. Roglic zelf zegt dat hij “nog last heeft bij bepaalde bewegingen”.

De eindconclusie als je alles bij elkaar legt? “Primoz is er zeker wel klaar voor”, zegt Heijboer. “Het is duidelijk dat we honderd procent met hem voor de eindzege gaan.”

Vastgoed

Jobs in de regio