De zonnebril werd vrijdagmorgen officieel ingewijd.  © Tommy Maes

Imposante ge-3D-printe zonnebril is nieuwe eyecatcher op Zilvermeer

Mol, Oosterwijk, Geel -

Op het strand van Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol prijkt sinds deze zomer een reuzengrote zonnebril. De 1,8 meter hoge blikvanger werd vervaardigd met de 3D-betonprinter van Kamp C in Oosterwijk (Westerlo). Studenten van de Thomas More Hogeschool werkten mee aan het project.

Bezoekers van het Zilvermeer in Mol hebben deze zomer de nieuwe eyecatcher zeker en vast al gezien op het strand, want je kan er gewoon niet naast kijken. Het gaat om een grote zonnebril van maar liefst 1,8 meter hoog, 5 meter lang en zo’n 4,5 ton zwaar. Begin juli werd het gevaarte met een kraan op het strand geplaatst. Vrijdagmorgen werd de nieuwe blikvanger van het Zilvermeer officieel ingewijd.

Zilvermeer-medewerkers Kobe Caers en Benny Govers. © Tommy Maes

Het idee van de nieuwe eyecatcher komt van Kobe Caers en Benny Govers, twee medewerkers bij de technische dienst van het provinciaal recreatiedomein. “We zochten naar een origineel en opvallend object dat extra beleving brengt op het domein en tijdens het brainstormen kwamen we uit op deze reuzengrote zonnebril”, zeggen Kobe en Benny. “De zonnebril is niet alleen een blikvanger op het strand, maar je kan er ook plezante vakantiefoto’s mee maken. En je kan er uiteraard mee uitpakken op sociale media.”

Voor de vervaardiging van de gigantische bril klopte het Zilvermeer aan bij de Thomas More Hogeschool en Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Kamp C beschikt over een speciale 3D-printer die ook objecten in beton kan produceren. Zo heeft de 3D-betonprinter nog vrij recent een volledig huis geprint.

Emile Ascione van Kamp C. © Tommy Maes

“Dankzij de betonprinter kunnen we de onderdelen van de bril zonder bekistingsmateriaal produceren, wat veel tijd en verloren materiaal bespaart”, zegt Emile Ascione, projectmedewerker bij Kamp C. “Daarnaast heb je met 3D-printen ook een grote vormvrijheid. Met deze techniek kan je heel complexe objecten vervaardigen. Deze zonnebril is ook een uitgelezen project om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.”

Europees project

De zonnebril werd ook gerealiseerd binnen het EFRO-project KIEM (Kennisdeling, Inspiratie, Eliminatie van Barrières en Marktintroductie). “Met dat Europese project willen we de introductie van 3D-betonprinten in de bouwsector versnellen”, zegt Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C en gedeputeerde voor Europese Samenwerking. “Zo willen we zo veel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en kennisinstellingen laten kennismaken met deze techniek. De zonnebril op het Zilvermeer is daar een voorbeeld van, maar binnenkort duiken nog meer vergelijkbare publieke uitgangborden op bij bijvoorbeeld Technopolis, de Brabanthallen en bij POM Limburg in Diepenbeek.”

Studenten van Thomas More werkten mee aan het 3D-printen. © Tommy Maes

Bij het 3D-printen van de zonnebril werden studenten van de bouwopleiding van hogeschool Thomas More in Geel betrokken, onder wie Maxim Wouters uit Olen. “Wij hebben actief meegeholpen met het productieproces”, vertelt Maxim.

“Ik stond bijvoorbeeld in bij het bedienen van de computer. Samen met collega-studenten van de IT-afdeling hebben we bijvoorbeeld de software ontworpen die de 3D-printer aanstuurde voor deze specifieke taak. Het printen zelf heeft een dag in beslag genomen, maar er kwam voordien heel wat voorbereiding bij kijken. Ikzelf heb thuis ook een kleine 3D-printer staan, dus ik was meteen geïnteresseerd toen ze dit project voorstelden op school. En het is een heel leerrijke ervaring.”

 

Student Maxim Wouters. © Tommy Maes

Bedenkers Kobe Caers en Benny Govers zijn heel tevreden met het eindresultaat. “De zonnebril staat nu al meer dan een maand op het domein en er wordt al grondig gebruik van gemaakt”, zeggen ze. “Zelf hopen we dat er op termijn nog extra dergelijke blikvangers bijkomen, zodat we bijvoorbeeld een objectentocht kunnen uitwerken op het Zilvermeer.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio