Jorrit en zijn mentor Tine van To B-Seen. © Dirk Vertommen

Jorrit heeft zware fysieke beperking en krijgt hulp van Onbeperkt Jobstudent: “Zelf een vakantiejob vinden, is niet zo makkelijk”

Muizen -

Door jongeren met een beperking aan een vakantiejob te helpen, wil Onbeperkt Jobstudent hen werkervaring laten opdoen. Dat kan een springplank zijn naar een toekomstig plaatsje op de arbeidsmarkt. Jorrit Goetmaekers (18) uit Kontich werd geboren met een zware fysieke beperking en brengt het grootste deel van zijn leven in een rolstoel door. Via Onbeperkt Jobstudent kon hij deze zomer aan de slag bij To B-Seen in Muizen.

Ward Bosmans

Jorrit Goetmaekers begint eind september zijn studies toegepaste psychologie aan de Thomas More Hogeschool. Tijdens de zomervakantie ging hij gedurende drie weken telkens twee dagen aan de slag bij To B-Seen in Muizen. Het bedrijf, met vijf vaste werknemers, is gespecialiseerd in veiligheidsadvies voor grote evenementen zoals festivals. Tijdens de drukke zomermaanden kon To B-Seen wel wat extra hulp gebruiken. “Zelf een vakantiejob vinden, is niet zo makkelijk”, legt Jorrit uit. “Maar toen ik het initiatief van Onbeperkt Jobstudent zag, heb ik mijn kans gewaagd. Met succes, want ze brachten mij in contact met To B-Seen. Ik mocht presentaties maken, vertalingen doen, verslagen opmaken en teksten samenvatten. Allemaal werk waarvan ik inhoudelijk veel opstak.”

“De eerste dag was enorm spannend. Ik vroeg me vooral af hoe mijn collega’s zouden reageren op mijn beperking en hoe het sociaal contact zou verlopen. Maar ik werd heel open en vriendelijk onthaald. Bovendien waren de ruimtes voldoende groot zodat ik met mijn rolstoel binnen kon bewegen. Aan de inkom werd zelfs een hellend vlak voorzien, zodat ik vlot binnen kon rijden. Ik voelde mij meteen heel erg welkom. Of ik volgende zomer opnieuw een vakantiejob ga doen? Zeker! Ik heb veel geleerd, heb me nuttig kunnen maken en ik heb er een centje mee verdiend.”

Jorrit deed vooral administratief werk tijdens zijn vakantiejob. © Dirk Vertommen

Bij To B-Seen was Event en Safety Coördinator Tine De Smet (24) de mentor van Jorrit. “Als student zat ik op kot met een aantal mensen met een beperking. Daarom vond ik Onbeperkt Jobstudent een mooi initiatief. We willen als bedrijf op een inclusieve manier werken, zowel met onze klanten als met onze werknemers. De zomer is een drukke periode in de evenementensector, dus gingen we op zoek naar jobstudenten om ons te ondersteunen. De visie van Onbeperkt Jobstudent sloot perfect aan bij die van ons bedrijf. Jorrit was een grote hulp en kon heel zelfstandig werken.”

Meer bedrijven

Veerle Van den Bosch, mede-oprichtster van Onbeperkt Jobstudent, kon in het eerste jaar 32 jongeren met beperking aan een vakantiejob helpen bij 21 bedrijven waaronder P&V, Concordia, Cardoen en Mediahuis. “Voorlopig gaat het vooral over bedrijven in de regio Antwerpen en Mechelen, maar dat willen we graag uitbreiden. Onze focus lag op de talenten van de jongeren, zonder dat we hun beperkingen uit het oog verloren. Op basis van hun profiel, enthousiasme, de werkomgeving en -cultuur, het soort werk en de begeleiding die mogelijk was, werden de twee partijen slim gematcht met elkaar”, zegt Veerle Van den Bosch.

Onbeperkt Jobstudent is nog op zoek naar bedrijven die manuele of productiearbeid aanbieden aan jongeren met een beperking, mentale kwetsbaarheid of chronische ziekte, ook buiten de vakantiemaanden. Tegen volgend jaar mikt Onbeperkt Jobstudent op zo’n zestig tot honderd gematchte studenten per regio.

www.onbeperktjobstudent.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio