©  Belga

Hoogdag voor Belgische estafettesprinters: Cheetahs, Tornados, Falcons én Rockets naar EK-finale

De Belgian Falcons hebben zich vrijdag op het EK in München met een nieuw Belgisch record (38”73) geplaatst voor de finale van de 4x100m. Ook de Belgian Rockets, wisten zich voor de finale van de 4x100m te plaatsen. De Cheetahs deden hetzelfde met een tweede plaats in hun reeks. De mannen van de Belgian Tornados (4x400m) hebben ondanks de vierde plaats in hun reeks ook een finaleticket beet dankzij hun snelle tijd.

Michael Van DammeBron: belga

In het Olympiastadion snelden de Belgian Falcons naar een chrono van 38”73, goed voor de vierde plaats in de tweede reeks en een finaleticket met de beste verliezende tijd. De eerste drie van de twee reeksen en de twee snelste verliezende tijden stoten door naar de finale van zondag (21u12).

Robin Vanderbemden, Ward Merckx, Simon Verherstraeten en Kobe Vleminckx. liepen 32 honderdsten van een seconde sneller dan het vorige Belgisch record (39”05), in augustus 2003 gelopen door Nathan Bongelo Bongelemba, Anthony Ferro, Kristof Beyens en Xavier De Baerdemaker.

De Belgian Falcons lieten de vijfde tijd optekenen van de 16 deelnemende landen. Duitsland was het snelst in een nieuw nationaal record van 37”97.

 ©  BELGA

Ook finale voor Rockets

Ook de Belgische vrouwenploeg heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van de 4x100 meter. Elise Mehuys, Delphine Nkansa, Rani Vincke en Rani Rosius eindigden in een seizoensbeste van 43.58 op de vierde plaats in de eerste van twee reeksen. Ze worden voor de finale opgevist met de beste verliezende tijd.

De eerste drie van elke reeks en de twee snelste verliezende tijden kregen een ticket voor de finale, die zondag voorzien is om 21u22.

Van de 16 deelnemende landen lieten de Belgian Rockets de zevende chrono optekenen. Groot-Brittannië was het snelst in 42.83.

Het Belgisch record (42.54) op de 4x100 meter dateert van de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Olivia Borleé, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert liepen met die chrono naar de tweede plaats, achter Rusland. Uiteindelijk kregen ze nog de gouden medaille nadat acht jaar later bij hertesten bleek dat een Russin doping had gebruikt.

 ©  AP

Tornados pakken finaleticket

De Belgian Tornados hebben zich vrijdag met meer moeite dan voorzien geplaatst voor de finale van de 4x400 meter op het Europees kampioenschap atletiek in het Duitse München.

Alexander Doom, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor en Dylan Borlée liepen in de eerste van twee reeksen een tijd van 3:01.81, waarmee ze pas vierde werden op een honderdste van Duitsland. Halverwege lagen de Belgen pas op de zesde plaats. In de tweede reeks werd echter trager gelopen. De Tornados, die dit weekend op een nieuwe Europese titel mikken na EK-goud in 2016 en 2018, werden opgevist met de beste verliezende tijd.

De eerste drie van elke reeks en de twee snelste verliezende tijden stoten door naar de finale van zaterdag (21u15).

In de halve finales van de individuele 400 meter liep vaste slotloper Kevin Borlée een hamstringblessure op. Of hij de finale van de 4x400 m haalt, is nog onduidelijk. “Het wordt nipt”, zei coach Jacques Borlée donderdag. Vrijdagavond loopt Julien Watrin de finale van de 400 meter horden.

LEES OOK. Spierblessure Borlée: klap voor Kevin, maar nog sprankeltje hoop voor Belgian Tornados

De Belgian Tornados hebben een toptijd op de afstand van 2:57.88, die Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Kévin Borlée vorig jaar op de Olympische Spelen in Tokio klokten.

 ©  BELGA

Cheetahs vlotjes door

De Belgian Cheetahs hebben zich vrijdag geplaatst voor de finale van de 4x400 meter op het Europees kampioenschap atletiek in het Duitse München.

In de eerste van twee reeksen snelden Naomi Van Den Broeck, Imke Vervaet, Helena Ponette en Camille Laus naar een seizoensbeste van 3:25.44, waarmee ze tweede werden achter Groot-Brittannië en Noord-Ierland (3:23.79).

 ©  BELGA

LEES OOK. Belgian Cheetahs met tweede tijd naar EK-finale: “We geloven in medaille”

De eerste drie van elke reeks en de twee snelste verliezende tijden kregen een ticket voor de finale, die zaterdag om 21u45 geprogrammeerd is.

Het Belgisch record van 3:23.96 liepen Naomi Van Den Broeck, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus vorige zomer tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Vastgoed

Jobs in de regio