De campus van Thomas More in Mechelen. © svds

Studenten Thomas More creëren digitaal platform rond zelfzorg voor jongeren

Mechelen -

De studenten van de lerarenopleiding en de opleiding Verpleegkunde van de Thomas More hogeschool in Mechelen bouwden de voorbije maanden aan een digitaal platform rond zelfzorg. Op More Me vinden jongeren informatie over geestelijk welzijn. Het platform werd gemaakt door en voor jongeren.

Stijn Van de Sande

In hun opleiding krijgen de studenten Verpleegkunde het vak Zelfzorg. Toen in 2020 de eerste lockdown uitbrak, zagen zij de nood om informatie over dat onderwerp makkelijk en overzichtelijk te kunnen delen met anderen. Zo kwam het idee voor een digitaal platform rond zelfzorg tot stand. De docenten van de opleiding Verpleegkunde en de lerarenopleiding zagen het potentieel en zetten mee hun schouders onder het project.

Het resultaat is More Me, een digitaal platform dat zich in de eerste plaats richt op jongeren tussen 16 en 22 jaar. Op de website staat geestelijk welzijn centraal aan de hand van zes thema’s: beweging, creativiteit, digitale gezondheid, grenzen stellen, meditatie en voeding. Voor ieder thema werden boeken, quotes, getuigenissen, podcasts, films en een uitdaging verzameld. In de toekomst wordt het aantal thema’s verder uitgebreid, komt er ook een blog met verhalen van studenten en een educatieve vertaling voor leraars en jeugdwerkers.

Ambassadeurs

“De website maakt bestaande informatie beschikbaar. Zo laten we jongeren op een laagdrempelige manier kennismaken met thema’s die rechtstreeks en onrechtstreeks te maken hebben met zelfzorg en je goed in je vel voelen”, zegt docente Annelies De Bruyne. “Maar we dagen hen ook uit om alleen of in groep aan de slag te gaan met deze thema’s, ze te verkennen en al doende te ontdekken wat zorg voor zichzelf en voor anderen kan betekenen. We willen hen dus ook inspireren om zich verder in de thema’s te verdiepen.”

Tijdens het academiejaar wil Thomas More nog meer inzetten op zelfzorg en zogenaamde zelfzorgambassadeurs opleiden. “Want wie anders dan de jongeren zelf kunnen dit thema het best op de agenda plaatsen”, aldus De Bruyne. “Daarom organiseren we tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid begin oktober een workshop voor jongeren die ‘Zot van zelfzorg’-ambassadeur willen worden. We stomen hen klaar om met het thema aan de slag te gaan binnen hun school of vereniging.” (svds)

www.zotvanzelfzorg.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio