“De signalisatie voor de werken stond er al voor we een brief met informatie in de bus kregen”, zegt een boze Michel Leriche. © Sven Van Haezendonck

Stad blundert en informeert bewoners laattijdig over moeilijkste fase werken op vesten: “Dit is een knoeiboel”

Mechelen -

De stad Mechelen heeft geblunderd in de communicatie over de moeilijkste fase van de werken op de vesten (R12). De bewoners van de Hendrik Speecqvest, de Schuttersvest en de Van Benedenlaan kregen pas donderdagnamiddag een brief over de werf die maandag opstart. Omdat informatie uitbleef, dreigde een van de bewoners ermee om naar de rechter te stappen.

Sven Van Haezendonck

Op de Zandpoortvest gaat vanavond het eenrichtingsverkeer in. De werkzaamheden voor de volgende grote fase beginnen maandag en ze lopen tot en met vrijdag 9 september. Dan neemt de aannemer het gedeelte van de vesten tussen het Raghenoplein en de Brusselpoort onder handen. Een fase die de stad en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zelf omschrijven als de moeilijkste.

LEES OOK. Volgende werf op Mechelse vesten reikt tot aan Brusselpoort: “We starten een van de moeilijkste fases”

Toch moesten bewoners in de betrokken straten tot donderdagnamiddag wachten op een brief met gedetailleerde informatie over de werf. Onder andere over een gratis parkeerabonnement in parking Bruul. “In de buurt sneuvelen er heel wat parkeerplaatsen. Tot drie keer toe heb ik het infopunt gevraagd naar informatie. De laatste keer heb ik gevraagd of ik misschien naar de rechter in kort geding moest stappen om de werken te laten stilleggen”, vertelt Michel Leriche van comité Red de Vesten/Red Mechelen.

Protest tegen parking

Dat comité maakt deel uit van Verbindend Mechelen, het burgerforum dat actievoert tegen de invoering van eenrichtingsverkeer en ijvert voor het behoud van tweerichtingsverkeer. Tien jaar geleden voerden Leriche en zijn buren actie tegen de bouw van een ondergrondse parkeergarage op de Schuttersvest. “Met succes. De stad is dus gewaarschuwd”, zegt hij.

Een schema van de geplande fasering van de werken voor de nieuwe vesten. © Nieuwe Vesten

De Mechelaar is niet te spreken over de laattijdige communicatie. “In omliggende straten hebben bewoners wel een brief gekregen. Mijn echtgenote is dat toevallig te weten gekomen bij de bakker. Dit is een knoeiboel”, zegt Michel Leriche. Ondertussen heeft de man zijn aanvraag voor een parkeerplaats bij Q-Park kunnen doen. “Blijkbaar was er na mijn dreigement een crisisoverleg tussen de stad en AWV.”

“We excuseren ons”

Het stadsbestuur erkent dat er fouten werden gemaakt. “We betreuren dat ten zeerste en we excuseren ons daar ook voor”, reageert Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+), schepen van Communicatie. “Door een misverstand hebben we de bewonersbrief met alle info over de werken en de aanvraag van een parkeerabonnement pas donderdag kunnen bedelen”, zegt de schepen.

Leriche haalt aan dat de signalisatie om de werkzaamheden aan te geven donderdagmorgen werd geplaatst. “Via al onze digitale kanalen zoals een nieuwsbrief, Hoplr en sociale media hebben heel wat bewoners de informatie al ontvangen”, vertelt Rabau Nkandu. Ze zegt ook dat er met Q-Park afspraken zijn over het tijdelijke gratis parkeerabonnement in parking Bruul.

“Bewoners die een aanvraag doen, hebben zondag vanaf 20u toegang tot de parking. Onze medewerkers van het infopunt staan altijd klaar voor vragen en hulp”, vertelt de schepen. Michel Leriche is er niet gerust in. “Alleen het Fort van Lerberghe al telt 150 garages. In parking Bruul zijn er maar een goede driehonderd parkeerplaatsen. Dat is veel te weinig en ik vrees dat het hier maandag een grote chaos zal zijn.”

LEES OOK:

Comités tegen eenrichtingsverkeer op vesten roepen Mechelaars op tot protest: “Hang vlag uit”

Chaos compleet: files reiken tot in woonstraten Mechelse binnenstad

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio