Voorzitter Steven Vandoorne aan zijn bijenmobiel. © Erik Van Eycken

Imkersbond Bonheiden bestaat 120 jaar en viert dat aan de Krankhoeve: “Ledenaantal stijgt door de motivatie iets goed te doen voor het milieu”

Bonheiden -

De Imkersbond Bonheiden viert zondag feest aan de Krankhoeve in Bonheiden. De bond wil mensen informeren over het belang van de bij en de taak van een imker uitleggen. “Ook het verschil tussen een bij, een wesp of een hommel is voor de mensen niet altijd duidelijk”, zegt voorzitter Steven Vandoorne.

Erik Van Eycken

De imkersbond telt inmiddels 132 leden uit Bonheiden en omliggende gemeenten zoals Keerbergen, Putte, Zemst en Mechelen. Voorzitter Steven Vandoorne zag de afgelopen jaren het ledenaantal fors stijgen. “Door de motivatie om iets goed te willen doen voor het milieu. We zien ook de gemiddelde leeftijd dalen. Terwijl dat vroeger lag op 70 jaar, is dat nu gezakt naar 50.” Toch ziet hij een grote verschuiving. “De oudere leden hebben vaak vijftien bijenkasten, jongeren houden het meestal bij een drietal. Ze hebben minder tijd. Per kast ben je per week een uur kwijt, dus dat scheelt. Het beroep is ook intenser geworden, omdat we te maken krijgen met verschillende ziektes die moeten worden bestreden. De varoamijt is daar een voorbeeld van.”

In mei hebben de imkers samen ongeveer dertig miljoen diertjes. © rr

Dertig miljoen bijen

De leden van de imkersbond hebben samen 615 bijenkasten. Deze periode van het jaar telt één kast zo’n 20.000 bijen, in topmaand mei kan dat oplopen tot zo’n 50 à 60.000. In totaal goed voor gemiddeld dertig miljoen diertjes. “Zonder bijen is er geen leven, geen bloemen, geen fruit. We worden vaak gebeld door fruitboeren en Waalse boeren die koolzaad kweken. We verplaatsen dan kasten naar hun velden om te zorgen voor bestuiving. Het verhoogt hun productie met maar liefst 40%”, legt Steven uit. De lievelingsplant van bijen blijkt lavendel te zijn. “Daar zijn ze gek op. De plant bevat veel stuifmeel en nectar. Wie veel lavendel in de tuin heeft, ziet veel bijen. Maar ook de nabijheid van een imker in je buurt speelt een rol.”

Een bij aan het werk in Stevens tuin. © Erik Van Eycken

Geen wespen

De vereniging wil zondag aan bezoekers het verschil duidelijk maken tussen wespen, bijen en hommels. “Bijen steken alleen als ze zich aangevallen voelen, ook al vallen ze zelf nooit aan. Na een steek sterven ze. Een wesp kan blijven steken. Een bij valt nooit aan. Een wesp wel. We krijgen regelmatig telefoon omdat mensen bijennesten in de tuin vinden, maar meestal gaat het over wespennesten. De brandweer mag geen bijennesten vernietigen, wij wel”, aldus de voorzitter.

Er is inmiddels een sluipmoordenaar voor de bij op pad: de Aziatische hoornaar. “Een wesp vormt geen bedreiging voor een bij, de Aziatische hoornaar wel. Die dieren zijn levensgevaarlijk, blijf ervan weg. Sinds 2014 is het een aanhoudend probleem dat niet zomaar op te lossen valt. Dit jaar zijn er door de brandweer in ons land al 2.100 nesten vernietigd, vorig jaar ‘slechts’ 250.”

Zondag kan er achter glas naar de bijen worden gekeken. © rr

Achter glas

Het evenement opent zondag stipt om 14u met een toespraak van schepen van Milieu Mieke Van den Brande (CD&V). “Hierna volgt een rondleiding. We hebben op de Krankhoeve een educatieve bijenstand met zes bijenkasten. Bezoekers kunnen vanachter glas de bijen bekijken. We nemen niet het risico om de kasten te openen, als je wordt gestoken en allergisch bent, is er een potentieel gevaar”, besluit de voorzitter.

www.imkersbond-bonheiden.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio