Na een grondige inspectie is de Margaretatunnel volledig veilig verklaard. © Dirk Vertommen

Aannemer stelt op andere plek in Mechelse tunnel barsten vast in brandwerende bekleding: “Absoluut veilig om hem te gebruiken”

Mechelen -

Tijdens een grondige inspectie van de Margaretatunnel in Mechelen in de richting van Antwerpen heeft de aannemer op één plaats barsten vastgesteld in de brandwerende bekleding. “Hoewel er geen onmiddellijk gevaar was, is die preventief verwijderd. Het is absoluut veilig om de tunnel te gebruiken”, zegt Rudy Van Camp van Mechelen in Beweging.

Sven Van Haezendonck

In de nacht van zondag op maandag kwamen in de tunnelkoker richting Brussel kleine brokstukken van de brandwerende bepleistering naar beneden. Na een inspectie blijkt de oorzaak een uitzettingsvoeg te zijn, waarin een profiel ontbrak. “Beide kokers werden daarom preventief onderworpen aan een grondige controle, met specifieke aandacht voor de uitzettingsvoegen in de 755 meter lange tunnel”, vertelt Van Camp.

In de nacht van woensdag op donderdag heeft de aannemer ook in de tunnelkoker richting Antwerpen een visuele inspectie uitgevoerd. Op een bepaalde plaats stelde hij enkele barsten vast in de brandwerende bekleding. “Daarom werd op die plaats een zone van ongeveer twee vierkante meter vrijgemaakt”, zegt Rudy Van Camp.

“Het gaat om beproefde technologie”

De precieze oorzaak van die barsten wordt nu verder onderzocht. “Het materiaal waaruit de brandwerende bespuiting bestaat is een gecertificeerd product dat al veelvuldig gebruikt is. Bovendien is de aanhechting tijdens de constructiefase uitvoerig getest. Het gaat om een beproefde technologie”, legt de woordvoerder uit.

Het onderzoek in de tunnel zal op korte termijn gebeuren. Mogelijk moeten beide tunnelkokers daarvoor afwisselend ’s nachts nog eens worden afgesloten. “Maar de huidige resultaten van het uitgebreide visuele onderzoek geven alvast aan dat het absoluut veilig is om de tunnel te gebruiken”, zegt Rudy Van Camp. (svh)

LEES OOK:

Na vallend steengruis in Mechelse Margaretatunnel: aannemer heeft verklaring voor oorzaak

Wegbeheerder trekt lessen uit incidenten op tangent: “Een opening voor het bouwverlof, dat gaan we niet meer doen”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio