© RTV

400 kinderen gingen al op zoek naar de Schatten van Vlieg in Het Predikheren: “Op speelse manier kennis laten maken met cultuur”

Mechelen -

In de Mechelse bibliotheek Het Predikheren ging donderdag voor de vierhonderdste keer een kleine schattenjager op zoek naar de Schat van Vlieg. Na een speurtocht en het volbrengen van een aantal opdrachten, wist Zakaria (7) de schat uiteindelijk ook te vinden. Dat leverde hem een extra cadeautje op.

Stijn Van de Sande

Al voor het zestiende jaar op rij maken kinderen in Vlaanderen en Brussel op een speelse manier kennis met kunst en cultuur via de Schatten van Vlieg. Op zo’n 350 plekken, zoals bibliotheken, musea, kasteeldomeinen en natuurgebieden, werden er zoektochten uitgewerkt. Ook in Mechelen kunnen jonge speurneuzen op zoek naar een schat. Dat kan bijvoorbeeld in Kazerne Dossin, het Museum Hof van Busleyden en Het Predikheren.

Vooral in de bibliotheek is de zoektocht een groot succes. De 7-jarige Zakaria is al de vierhonderdste kleine Mechelaar die deze zomer op speurtocht ging. Vorig jaar waren er over een volledige zomervakantie zo’n driehonderd deelnemers. “We zijn natuurlijk erg blij dat de zoektocht steeds populairder wordt”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “De kinderen maken op deze manier kennis met de architectuur en het aanbod van Het Predikheren en worden op een laagdrempelige manier aangezet om te lezen en te schrijven.”

Opdrachten

Omdat Zakaria de vierhonderdste schattenjager van deze zomer werd, kreeg hij niet alleen een cadeautje uit de Schat van Vlieg. Schepen Siffer overhandigde hem ook nog een knuffel en een boek. “Tijdens de zoektocht moest ik verschillende opdrachten uitvoeren”, vertelt Zakaria. “Onder andere aan dingen ruiken, iets knutselen en veel schrijven. Sommige opdrachten waren moeilijk, anderen waren dan weer makkelijker, maar uiteindelijk heb ik de schat toch kunnen vinden. Het was heel leuk.”

Er is een speurtocht voor kinderen vanaf 3 jaar en een voor kinderen vanaf 7 jaar. Zoeken naar de Schatten van Vlieg kan nog tot en met het einde van de zomervakantie op woensdag 31 augustus. Wie alle opdrachten kan oplossen en de schat vindt, maakt kans op verschillende prijzen. (svds)

www.uitinvlaanderen.be/schattenvanvlieg

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio