© Sven Van Haezendonck

Door droogte laat Mechelen 90.000 liter water uit kanaal in vlieten pompen: “Het zou eens goed moeten regenen”

Mechelen -

Een aannemer heeft donderdagmorgen in opdracht van de stad Mechelen 90.000 liter water uit het kanaal Leuven-Dijle in twee vlieten gepompt. De aanhoudende droogte speelt de waterpartijen in de binnenstad parten en dan vooral hun beplanting. Normaal komt daar regenwater in terecht.

Sven Van Haezendonck

Er waren drie tankwagens met zo’n 30.000 liter water nodig om het waterpeil opnieuw op niveau te krijgen. © Sven Van Haezendonck

Voor hun opening waren de vlieten op de Botermarkt en in de Muntstraat gevuld met water uit de Leuvense Vaart. In normale omstandigheden komt daar ook hemelwater van de daken in de buurt in terecht. “Een pompsysteem onder de Botermarkt pompt alles rond. De drie vlieten in de buurt, ook die tussen de Munt- en de Zakstraat, zijn met elkaar verbonden”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Vooral tijdens de zomermaanden, maar zeker bij aanhoudende droogte moet de stad vlieten laten bijvullen. “Dat was in mei al eens het geval. Toen hadden we ook gewerkt aan de vlieten en dat speelde mee”, vertelt de eerste schepen. Ook nu stond het waterpeil in de vlieten op de Botermarkt en in de Muntstraat opnieuw te laag.

Water van de Leuvense Vaart wordt in de vliet in de Muntstraat gepompt. © Sven Van Haezendonck

“Voorkomen dat planten afsterven”

“Daardoor ontstaat het gevaar dat de planten in de vliet afsterven en dat willen we voorkomen. De waterplanten ogen niet alleen mooi, ze hebben ook een enorm zuiverend effect op het water. Het is dus belangrijk dat we ze gezond houden”, legt Patrick Princen uit.

Daarom ging een aannemer donderdagochtend aan het werk om extra water in de vlieten te pompen. In totaal waren er drie tankwagens nodig met elk zo’n 30.000 liter water om het waterpeil opnieuw op niveau te krijgen op de Botermarkt en in de Muntstraat. “Dat is dus geen drinkwater, maar water dat we uit het kanaal Leuven-Dijle halen”, zegt Princen.

Een ideale situatie is dat natuurlijk niet, maar de voorbije weken is er amper een druppel regen gevallen. “Het zou eens goed moeten regenen, met mate en liefst ’s nachts uiteraard.” Niet overal is de werking van de vlieten hetzelfde. De Melaan wordt bijvoorbeeld gevoed door de Binnendijle.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio