© rtv

Fietsroute Kievitslus laat deelnemers op speelse manier kennismaken met ‘den boerenbuiten’: “Heel veel kinderen weten niet eens waar melk vandaan komt”

Leest -

De Kievitslus, een fietstocht met zestien speelse elementen, is donderdagmiddag geopend in Leest (Mechelen). De 19 kilometer lange fietstocht doorkruist het agrarische gebied rond Mechelen, ook wel het Hombeeks Plateau genoemd. “Deelnemers voeren speelse- en educatieve opdrachten uit waarin de natuur en de beleving van ‘den boerenbuiten’ centraal staan”, zegt Cisse Vleminckx, medeoprichter van de Kievitslus en de daaraan gekoppelde proeverslus.

Leo De Nijn

De Kievitslus, een bewegwijzerde fietstocht, kan je het hele jaar door volgen. De route is, met de steun van de stad Mechelen, in elkaar gestoken door een aantal lokale bewoners en handelaars, die op het Hombeeks plateau hun boterham verdienen. Ze laten de vruchten van hun werk zien en laten de deelnemers er ook van proeven.

De Kievitslus is enkele jaren geleden al uitgetest door jongeren van het zesde leerjaar. Corona zette de nieuwe fietslus lange tijd on hold. Maar donderdagmiddag werd de route opengesteld met de onthulling van de eerste spelelementen aan de zelfplukboerderij Onzen Hof en de hertenboerderij Parkcoplus, aan de Grote Heide in Leest. “De spelelementen gaan van vragen over groenten in het veld, tot huiden voelen en zelfs het bevallingsproces van een hert. Het gaat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen boeien”, zegt Cisse Vleminckx.

Herten voederen is een van de opdrachten tijdens de fietstocht. © Dirk Vertommen

De fietstocht van 19 kilometer lang voert de deelnemers langs het vele groen op het Hombeeks Plateau. © Dirk Vertommen

Bedoeling is dat deze plezante, maar ook leerrijke, familiefietstocht het ganse jaar door beleefd kan worden. Een routekaart vind je op ‘Samen Op Pad’ onder de paraplu van Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL) en Oriom (Open Ruimte in en om Mechelen). “De kievit is als totemnaam gekozen. Want ook landbouw is natuur, eigenlijk cultuurnatuur en de kievit is er een verbindingsfiguur in die ik vroeger op het platteland geregeld kon opmerken”, zei Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur.

Proeverslus

Aan het parcours van de Kievitslus wordt ook de Proeverslus gekoppeld. Mechels natuurlijk organiseert dit samen met de werkgroep Lokale voedselstrategie Mechelen, Klimaan, Oriom, Provincie Antwerpen en stad Mechelen. Deelnemers gaan voor even de boer op. Zo laten Hoevewinkel ’t Hertsveld, hertenboerderij Parkcoplus, Onzen Hof, Hoeve Ten Bossche, Ferm, Het Laatste Huis bij Theo Slachmuylders, artisanale hoevebakkerij Van Doren en Rumina zien wat ze in hun mars hebben aan gezonde voeding.

Jens Cammaer: “Van op de fiets zie je maar eerst hoe mooi Leest en Hombeek zijn”. © Dirk Vertommen

“Niets gezonder dan de korte keten op je bord krijgen, want dan sluiten we veel tussenstations uit. Met de nieuwe fietsroute en de proevertjes laten we iedereen ook van kortbij kennismaken met de boerenstiel. Heel veel kinderen weten niet eens waar melk vandaan komt”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Landbouw.

Jens Cammaer (13) uit Hombeek testte de spelelementen mee uit. “Ik fiets graag in de natuur. Dat er nu weer een nieuwe fietsroute bijkomt is top. Al fietsend kan je nog beter zien hoe mooi het is in Leest en Hombeek. De spelelementen geven veel antwoorden op vaak gestelde vragen en je krijgt ook een andere kijk op het échte boerenleven.”

Fietshappening

Zaterdag 3 september van 13 tot 20u vindt er een live fietshappening plaats waar je het allemaal van dichtbij kan beleven en uiteraard ook proeven. “Je kan dan met een proeverskaart genieten van tien proeven of belevingen van het platteland. ’s Avonds kan je als afsluiter aanschuiven aan tafel voor een avondmaaltijd ‘Roedeling’ om 17.30u in het ontmoetingscentrum De Kettinghe in Heffen.

Het startpunt van de Kievits- en Proeverslus bevindt zich aan het jaagpad aan de Bleukensweide, naast het Brughuis aan de Zennebrug in Leest. Meer info en de inschrijvingslijst vind je op www.mechelen.be/proeverslus

Het parcours staat aan alle spelelementen. Het wijst deelnemers de weg naar de volgende halte. © Dirk Vertommen

Enkele jongeren bij een van de eerste spelelementen. © Dirk Vertommen

Deelnemers delen snoepjes uit op de hertenfarm Parkcoplus. © Leo De Nijn

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio