IJzerwake trekt dan toch naar Raad van State na verbod op extreemrechts festival Frontnacht: “Meer aan de hand”

De vzw IJzerwake heeft beslist om dan toch naar de Raad van State te trekken om de beslissing van de stad Ieper om het festival Frontnacht te verbieden aan te vechten.

tds

Dinsdag cancelde de stad Ieper het evenement waarop bands met neonazistische en -fascistische inslag zouden spelen. Dit nadat Het Nieuwsblad die ochtend had uitgebracht dat buitenlandse inlichtingendiensten waarschuwden voor Frontnacht als een “extreemrechste dreiging”.

Weliswaar zegt de vzw dat Frontnacht dit jaar sowieso niet meer kan plaatsvinden, “omdat de uitspraak van de Raad pas enkele dagen voor het evenement kan verwacht worden”. Dat is te kort dag om het festival nog te organiseren, mocht de IJzerwake in het gelijk gesteld worden. De vzw zet de stap naar de Raad dan ook eerder uit principe.

De organisatie roept verder op om zaterdag niet naar Ieper te komen, zelfs als de Raad van State haar gelijk zou geven. “Hier is duidelijk iets anders aan de hand dan de bekommernis om geen uitingen van racisme of neonazisme toe te laten. Het stadsbestuur is gezwicht voor de politieke druk van links en extreem links. De motivering waarop de intrekking van de eerder gegeven vergunning is gesteund is onterecht”, klinkt het in een mededeling van de IJzerwake.

De vzw wil de kosten die al gemaakt zijn voor Frontnacht verhalen op de stad Ieper en benadrukt dat de IJzerwake op zondag 28 augustus wel plaatsvindt.

LEES OOK. Hoe een Vlaams-nationalistische manifestatie als de IJzerwake radicaliseerde tot een neonazi-treffen

LEES OOK. Van Langenhove stoomt door, terwijl niemand bij Vlaams Belang hem wil of durft terug te fluiten

Vastgoed

Jobs in de regio