Vitalski speelt graag in huiskamers: “Thuis is er meer interactie en je komt in verrassende backstages terecht.”  ©  Jeroen Hanselaer

Nachtburgemeester Vitalski in je living: voor 199 euro kan het

Antwerpen -

Nu de kinderen al wat groter zijn, kan Vital Baeken (51) weer vaker de deur uit. In de kelder van De Groene Waterman host hij vanaf september wekelijks de Dinsdag Club, terwijl hij met zijn best of-show Gewoon blijven ademen ook woonkamers aandoet. Voor 199 euro staat Antwerpens nachtburgemeester bij jou in de living.

Ilse Dewever

Als het publiek niet in de zaal geraakt, moet de artiest maar naar het publiek komen. Voor net geen 200 euro biedt Vital Baeken, alias nachtburgemeester Vitalski, woonkameroptredens aan. Gewoon blijven ademen, een show die het beste uit 35 jaar Vitalski bundelt, speelt straks zowel in zalen, als bij mensen thuis. “Al zo’n vijftig gastheren gingen op het aanbod in”, vertelt Vitalski. “Misschien vinden sommige van mijn collega’s dat ik onder de prijs ga, maar ik wil het democratisch houden. Ik wil niet alleen voor dokters en advocaten spelen, maar ook voor gewone mensen. Waar sommige artiesten woonkameroptredens eerder zien als een try-out, zie ik dat zelf als een volstrekt volwaardige show.”

Al sinds 2006 trad Vitalski af en toe in woonkamers aan, maar nooit aan deze frequentie. “Intussen heb ik al in meer dan duizend livings gespeeld. Wie kan dat zeggen? (grijnst) Noem me gerust de ‘king of the living gig’. Ik doe het enorm graag. Bij mensen thuis is er meer interactie. Je komt ook terecht in verrassende backstages. Zoals de slaapkamer van de zoon, die daar dan leguanen verzamelt. En het publiek varieert van keer tot keer. Ooit heb ik opgetreden voor twee mensen. Een man had me geboekt als verjaardagscadeau voor zijn vrouw. Omgekeerd sta ik bij zo’n huiskamervoorstelling soms in een schuur voor negentig man te spelen. Moet ook kunnen, al ga ik dan nadien wel zeker om opslag vragen!”

Burleske dans

Dat Don Vitalski zijn activiteiten dit seizoen gevoelig opschroeft, heeft alles te maken met de leeftijd van zijn kroost. “Tien jaar geleden ben ik als nachtburgemeester een beetje ingedommeld, omdat ik plotseling twee kinderen had. Mijn nachtleven kwam op een heel laag pitje te staan. Ik was al blij als er een optreden werd afgelast, omdat ik dan mijn kinderen zelf in bed kon leggen. Maar nu ze tien jaar zijn, zeggen ze: papa, ga weg! Dus claim ik nu opnieuw mijn nachtburgemeesterschap. Ik ga wilde feestjes organiseren, zoals ik dat jarenlang tot mijn veertigste gedaan heb.”

En zo bivakkeert Vitalski dus ook weer het hele jaar door elke dinsdag in de kelder van De Groene Waterman. “Dinsdag Club is een revue met vijf pauzes. Ik vind niet dat mensen op een dinsdag moeten vastgebonden worden op een theaterstoel en zwijgzaam naar een moeilijk optreden moeten kijken. Ze mogen ook gerust wat drinken, en kletsen. Op het podium treden nobele onbekenden aan, maar tegelijk ook iets bekendere mensen als Guido Belcanto (13/9) of Dez Mona (13/9).” Naast dichters en singer-songwriters plant Vitalski telkens ook burleske dans. “Meer kan je je niet engageren op een podium”, vindt de nachtburgemeester. “Die dames geven zichzelf letterlijk bloot. Daarom kan het publiek de artiesten ook sponsoren. De gulle gevers worden dan vermeld bij de aankondiging van de nummers. Of de dames wandelen door de club met een T-shirt met jouw naam erop.”

In het kader van de Dinsdag Club komt op 20 september Circus Bulderdrang nog eens samen, zij het wel op locatie in de balzaal van Djingel Djangel op het Eilandje. Tickets voor de Dinsdag Club, vanaf 6 september in de kelder van De Groene Waterman in de Wolstraat, kosten 5 euro. “Je kan maar beter vooraf reserveren, want er kan maar honderd man in.”

Vitalski speelt Gewoon Blijven Ademen op 2/9 in het Seeftheater en op 8/9 in Minigolf Beatrijs op Linkeroever. Alle info rond optredens op vitalskiblog.blogspot.com.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio