Zwaar onweer op Corsica: 5 doden, meerdere gewonden en windstoten tot 224 kilometer per uur

Er heeft donderdagvoormiddag een hevig onweer gewoed boven het Franse eiland Corsica. Het noodweer, dat gepaard ging met windstoten tot liefst 224 kilometer per uur, heeft minstens vijf levens geëist, zo meldt de lokale prefectuur. Er vielen ook meerdere gewonden.

mtm, gjsBron: BELGA

Twee mensen kwamen op het leven door vallende bomen. Het eerste overlijden viel te betreuren op een camping in Balagne, het tweede op een camping in Vico. In het laatste geval gaat het om een jonge vrouw van 20, melden de hulpdiensten, die ter plaatse ook twaalf gewonden moest verzorgen. Eén van hen zou in levensgevaar verkeren. De derde dode viel op het strand van Liamone in Coggia. Een 72-jarige vrouw kwam om het leven toen het dak van een strohut op haar auto viel.

 ©  AFP

In Calvi kwam een 46-jarige man om het leven toen een boom neerkwam op zijn bungalow, en in Corse-du-Sud kwam een 13-jarig meisje onder een boom terecht.

Door het noodweer moesten tientallen interventies worden uitgevoerd, raakten vele wegen geblokkeerd door omgevallen bomen, moest op zee een aantal schippers worden gered en overstroomden meerdere gebouwen. Volgens Météo-France werden er donderdagvoormiddag windstoten van 224 kilometer per uur gemeten in Marignana en van 197 kilometer per uur in Calvi. In Ajaccio, de grootste stad van het eiland, werd een windstoot van 158 kilometer per uur geregistreerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook het stroomnetwerk werd getroffen: door de stortregens en de harde wind kwamen ongeveer 45.000 huizen zonder elektriciteit te zitten.

Intussen is het ergste onweer achter de rug en stabiliseert de situatie zich. De code oranje voor onweer werd om 11 uur opgeheven. “De krachtige stormen hebben het eiland in het noordoosten verlaten en zijn op weg naar de Golf van Genua”, aldus Météo-France.

OPROEP. Woont u op Corsica, verblijft u er tijdelijk of kent u landgenoten die momenteel op het Franse eiland zijn? Laat het ons weten

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

Vastgoed

Jobs in de regio