De vaccinatiecentra maken zich klaar om opnieuw tienduizenden boosterprikken te zetten. © Dirk Vertommen

Vaccinatiecentra maken zich op voor start van najaarscampagne: “Tot 2.000 nieuwe boosterprikken per dag”

Regio -

Op maandag 12 september wordt in Vlaanderen een nieuwe vaccinatieronde op gang getrokken. De brede bevolking mag namelijk een uitnodiging voor een extra boosterprik verwachten. De vaccinatiecentra in onze regio maken zich intussen volop klaar voor die najaarscampagne, waarvoor de eerste uitnodigingen eerstdaags de deur uitgaan.

Stijn Van de Sande, Kristof Van Rompaey, Ward Bosmans

Nadat het overgrote deel van de mensen al gevaccineerd werd met de volledige basisvaccinatie en ook iets meer dan 70% van het totale aantal inwoners in de Mechelse regio een boosterprik kreeg, komt er dit najaar een nieuwe vaccinatieronde aan. Net zoals de vorige vaccinaties, is ook deze tweede boosterprik niet verplicht. De overheid roept alle inwoners wel op om zich opnieuw te laten vaccineren en zo beter beschermd te zijn tegen het coronavirus.

De vaccinatiecentra in onze regio maken zich alvast klaar voor de nieuwe vaccinatiegolf. Dat is ook het geval in Lier, waar de uitnodigingen voor het centrum Pallieterland op vrijdag 19 augustus de deur uitgaan. “Oorspronkelijk zou dat al op 17 augustus gebeuren, maar toen werd er nog een rem op gezet”, zegt centrumverantwoordelijke Gert Jan Proosten. “Eerst worden de risicogroepen uitgenodigd. Dat zijn 65-plussers, mensen met onderliggende aandoeningen en het zorgpersoneel.”

De vaccinaties voor het centrum Pallieterland worden toegediend in het Herman Vanderpoortenstadion in Lier. ©  Chris Van Rompaey

De vaccinaties worden toegediend in het Herman Vanderpoortenstadion in Lier. “Momenteel is het centrum in waakstand, maar dit najaar wordt er opnieuw opgeschaald. Op volle capaciteit kunnen we zo tot 9.500 mensen per week vaccineren”, zegt Proosten. “Maar om volop op te kunnen schalen, zijn er vrijwilligers nodig. Mensen die zin hebben om zich in te zetten voor deze vaccinatiecampagne, mogen zich dan ook nog steeds melden.”

Tot 2.000 vaccinaties per dag

Het centrum voor Mechelen en Sint-Katelijne-Waver verstuurt de uitnodigingen zo’n twee weken voor de eerste vaccinaties op maandag 12 september. “De risicogroepen krijgen een uitnodiging met een pre-boeking, net zoals dat bij de eerste vaccinaties het geval was”, zegt Katleen Willemen. “Die afspraak kunnen ze dan bevestigen, annuleren of verplaatsen. De brede bevolking krijgt een uitnodiging via brief en eventueel ook via mail, maar moet zelf een afspraak inboeken.”

Het vaccinatiecentrum is nog steeds gevestigd in een voormalig winkelpand op de Guido Gezellelaan. “Als we acht uur per dag open zijn, kunnen we er 2.000 vaccins per dag toedienen”, klinkt het. “De risicogroepen hopen we binnen een periode van twee weken te kunnen vaccineren. Het gaat om zo’n 25.000 mensen. Nadien volgt de rest van de brede bevolking. Om dat te realiseren, rekenen we op de hulp van vrijwilligers. We hebben een trouwe groep vrijwilligers die opnieuw bereid is om te helpen.”

Eind oktober klaar

Ook in GC Klein Boom in Putte start de herfstcampagne op 12 september. “We zijn er klaar voor, maar wachten nog op het provinciaal overleg van donderdag vooraleer we kunnen uitnodigen”, zegt centrummanager Chris Van Tongelen. “Mogelijk kan dat deze week of komende maandag, maar eigenlijk hadden we daarover afgelopen dinsdag al meer informatie verwacht. Het centrum wordt weer opgebouwd zoals dat tijdens de tweede prikronde gebeurde, met twaalf vaccinatiehokjes die op volle capaciteit draaien. Zo hopen we op een zes à zeven weken tijd, tegen eind oktober, klaar te zijn.”

In GC Klein Boom in Putte start de herfstcampagne op 12 september.  ©  Joren De Weerdt

Willebroek organiseert geen apart vaccinatiecentrum meer voor deze campagne. De gemeente werkt samen Bornem en Puurs-Sint-Amands voor een centrum in het gymcenter van Sportpark De Schans in de Lichterstraat in Puurs. “We hebben de vrijwilligers aangeschreven die meewerkten aan de vorige vaccinatiecampagne. De meesten verklaarden zich meteen akkoord om opnieuw deel te nemen. Dat lijkt dus geen probleem te zullen worden”, zegt verantwoordelijke Ann-Marie Morel. Het vaccinatiecentrum Klein-Brabant Vaartland opent de deuren wellicht op 13 september.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio