ANTWERPEN LIVE. Onze expert Joris Van der Aa over recente schietpartijen in Antwerpen: “Eén van de vele incidenten in een wereld waarin geweld steeds normaler lijkt”

Donderdagochtend heeft er opnieuw een schietpartij plaatsgevonden in Antwerpen, dit keer op het Astridplein aan het Centraal Station. Maandag gebeurde er al een schiet- en steekincident op het De Coninckplein. Daarbij overleed een 46-jarige man. Het was vermoedelijk het gevolg van een mislukte drugsdeal. Of deze feiten ook een link hebben met het drugmilieu, is nog niet helemaal duidelijk. Maar het staat buiten kijf dat het drugsgeweld in onze stad de laatste tijd oplaait. Al benadert misdaadjournalist Joris Van der Aa de recente schietpartijen met enige voorzichtigheid. “De incidenten van de voorbije week staan los van de gevelbeschietingen en de brand- en vuurwerkbommen die zijn gegooid.”

wvb

LEES OOK. Opnieuw schietpartij in buurt van Centraal Station: twee verdachten opgepakt

Het is helaas niet nieuw dat er in Antwerpen schietincidenten plaatsvinden. “In het verleden hebben we in onze stad veel ernstigere incidenten met vuurwapens gehad. Ik zou niet durven zeggen dat we een nieuwe fase in zijn gegaan. Dit is weer één van de vele incidentjes die kunnen gebeuren in een grootstad, een wereld waarin geweld steeds normaler lijkt”, zegt Van der Aa.

“In de begindagen van mijn loopbaan, waren er veel meer van zulke schietpartijen”, herinnert onze journalist zich. “De zogenaamde ‘portiersoorlog’ die destijds woedde of de Albanese clans die elkaar met wapens te lijf gingen. Toen stonden we bijna wekelijks op een politielintje te kijken omdat er weer eens iemand op straat werd doodgeschoten. Nu is het ineens heel veel, en dan lijkt het alsof het allemaal geweldig aan het escaleren is.”

“De media zitten er veel korter op dan vroeger”, gaat Van Der Aa verder. “Maar het is natuurlijk zeer ernstig en verontrustend als er zo’n dingen gebeuren”, klinkt het.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio