Ook richting Antwerpen is de Margaretatunnel komende nacht afgesloten voor een inspectie. ©  Dirk Vertommen

Na vallend steengruis in Mechelse Margaretatunnel: aannemer heeft verklaring voor oorzaak

Mechelen -

Na een eerste inspectie van de Margaretatunnel in Mechelen heeft de aannemer een verklaring voor het steengruis van de brandwerende bekleding dat naar beneden viel. Dat gebeurde in de koker van de tangent (B101) richting Brussel. Komende nacht gaat op de autoweg ook de tunnelkoker richting Antwerpen dicht voor een preventieve inspectie.

Sven Van Haezendonck

In de tunnelkoker richting Brussel kwam zondagavond steengruis van de brandwerende plafondbekleding op het wegdek terecht. Zoals de noodprocedure voorschrijft, sloot het Vlaams Verkeerscentrum de koker meteen af voor alle verkeer. De brandweer kwam ter plaatse en een aannemer, die het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) engageerde voor onderhoud, verwijderde uit voorzorg loszittende stukken.

Tijdens een eerste inspectie in de nacht van dinsdag op woensdag ging de aannemer van de tunnel in de getroffen koker op zoek naar de oorzaak van het incident. Hij controleerde ook de rest van de koker op mogelijk loshangende stukken.

Ontbreken uitzetprofiel

“Het onderzoek is goed verlopen. De aannemer wijt de oorzaak aan het ontbreken van een uitzetprofiel in de betreffende voeg van de tunnel. Hij controleerde ook de andere voegen en deed een aantal proeven op de rest van het tunneldak. Daarbij werden geen verdere onvolkomenheden vastgesteld”, vertelt Rudy Van Camp, woordvoerder van Mechelen in Beweging.

Om alle risico’s uit te sluiten, inspecteert de aannemer komende nacht ook het tunneldak in de koker richting Antwerpen. Door een ongeval op de E19 en de files die daarmee gepaard gaan, wordt de tunnel mogelijk iets na 20u afgesloten. In principe gaat hij vrijdagochtend om 6u opnieuw open. “Na een volledige controle naar de kwaliteit van de plafondbekleding in beide kokers bekijken NMBS en AWV of er nog bijkomende onderzoeken op de tunnelbekleding moeten gebeuren”, legt Van Camp uit.

Door de inspectie moet het autoverkeer richting Leuvensesteenweg en Antwerpen een omleiding volgen via de Brusselpoort. Vrachtverkeer wordt omgeleid via de E19. Indien de inspectie geen bijkomende problemen oplevert, kan de tunnel opnieuw helemaal open.

LEES OOK:

Margaretatunnel gaat enkele avonden en nachten dicht voor inspectie brandwerende bekleding

Opnieuw incident op tangent: Margaretatunnel afgesloten door brokstukken van vallend pleisterwerk

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio