WHO: “Ruim 35.000 gevallen van apenpokken wereldwijd en twaalf overlijdens”

Wereldwijd zijn meer dan 35.000 gevallen van apenpokken gemeld uit 92 verschillende landen en gebieden, en twaalf overlijdens. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd op een persconferentie in Genève. Volgens de laatste cijfers van Sciensano zijn er in België 624 bevestigde gevallen.

Bron: Belga

Vorige week werden bijna 7.500 gevallen gemeld. Dat is een vijfde meer dan een week eerder, toen er ook al een stijging met een vijfde was ten opzichte van de week ervoor.

Bijna alle gevallen worden vastgesteld in Europa en (Noord- en Zuid-)Amerika, bij mannen die seks hebben met mannen. Dat toont nog eens de noodzaak voor alle landen om zich met diensten en informatie specifiek te richten op die gemeenschappen, aldus de WHO.

In België zijn volgens cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano tot gisteren/dinsdag 624 bevestigde gevallen van apenpokken gemeld. Het gaat om 336 gevallen in Vlaanderen (54%), 223 in Brussel (36%) en 65 in Wallonië (10%). Zo goed als alle patiënten (96 procent) vertoonden huidletsels. Ongeveer 66 procent had ook algemene symptomen zoals koorts en onwel zijn. Vierendertig procent had opgezwollen lymfeklieren. Negenentwintig personen werden al gehospitaliseerd, maar niemand van hen kwam op een afdeling intensieve zorg terecht. Er zijn in ons land geen sterfgevallen gemeld.

De WHO activeerde op 24 juli het hoogste alarmniveau, de Public Health Emergency of International Concern (PHEIC), om de strijd tegen apenpokken, ook bekend als simian orthopoxvirosis, op te voeren. De organisatie verwacht een stijging van het aantal sterfgevallen.

Vastgoed

Jobs in de regio