Dimitri en Wilfried Martens, hier bij de toekomstige toegangsweg tot de 42 assistentiewoningen, durven de inwoners van ‘s-Gravenwezel recht in de ogen kijken en ermee in dialoog gaan: “Centenair is een goed project voor deze gemeenschap.” © JAA

Bouwers ‘Centenair’ vragen eerlijke kans voor hun 42 assistentiewoningen: “Wij zijn geen bulldozerboys”

‘s-Gravenwezel/Schilde -

197 mensen hebben bezwaar aangetekend tegen de bouw van 42 assistentiewoningen in een oud beukenbos langs de Sint-Jobsteenweg. Het schepencollege zal in november de knoop doorhakken. “Wij hebben echt het beste voor met dit dorp en zijn inwoners en zijn altijd bereid tot bijsturingen”, smeken vader en zoon Wilfried en Dimitri Martens van Senior Homes om een eerlijke kans.

Jan Auman

De plannen voor Centenair, zoals het complex zal heten, vallen slecht in de bronsgroene deelgemeente van Schilde. Het bevat drie met elkaar verbonden paviljoenen met telkens drie bouwlagen, bijhorende brasserie, wellness en beautysalon. Hier en daar verschenen spandoeken en het openbaar onderzoek leverde in volle zomervakantie toch 197 bezwaarschriften op.

“Eigenlijk zijn het er maar een paar want er zitten heel veel kopieën bij”, merkt Wilfried Martens fijntjes op. Vanuit thuisbasis Deinze hebben Martens, zijn echtgenote Kathy en zoon Dimitri sinds 2009 een heus netwerk van seniorenvoorzieningen uitgebouwd. De teller staat intussen op twaalf soortgelijke residenties verspreid over Oost- en West-Vlaanderen.

Zelf uitbaten

“We baten die ook zelf uit en hebben daarvoor 36 mensen in dienst. Wij zijn niet van het type bulldozerboys”, verzekeren vader en zoon Martens. “Kwaliteit en duurzaamheid dragen we hoog in het vaandel. Ethiek is voor ons geen hol begrip en goed nabuurschap staat bovenaan onze prioriteitenlijst.”

“Ook in ’s-Gravenwezel is alles voorhanden om een mooi Senior Homes-verhaal te schrijven. We kunnen hier veel inwoners een gelukkige oude dag bezorgen. De interesse is groot. Objectief kan je uit studies opmaken dat deze gemeente binnen dertien jaar 250 van dergelijke units zal nodig hebben om aan de vraag te voldoen van tachtigplussers die nog in grote mate zelfstandig kunnen en willen wonen. Nu is dat aanbod hier quasi onbestaand.”

De bewoners honderd jaar laten worden in het groen. Dat is de slogan van Senior Homes of alleszins de betrachting van de familie Martens. © Bold Architecten

Eigenbelang

“Bij onze kennismaking met de buurt is ons trouwens opgevallen dat de meeste mensen ons graag zien komen”, blijven vader en zoon Martens optimistisch. “Enkelingen scheppen vanuit eigenbelang een negatieve sfeer. Jammer, want we hebben heel wat te bieden.”

De ondernemers uit Deinze willen het negatieve beeld rond Senior Homes graag bijstellen. “Kijk, dit ziet er toch prachtig uit? De gebouwen worden bewust laag gehouden zodat heel wat bomen kunnen blijven staan. Deze zone is voorzien voor service-residenties. Het zou voor ons gemakkelijker zijn om alle groen gewoon weg te halen. Nu bouwen we als het ware voorzichtig tussen de waardevolle bomen in.”

“En dat mensen hier straks oud kunnen worden tussen oude bomen, is dat niet prachtig? We gaan extra groenschermen aanplanten. Te kappen bomen zullen we elders compenseren. We zijn bereid ver te gaan in die heraanplantingen. We willen tot drie keer zoveel investeren dan nodig en staan open voor een dialoog met de omwonenden.”

In de buurt is niet iedereen even enthousiast over de plannen. © JAA

Ook politiek verzet

Senior Homes wil graag medio 2023 van start gaan met de bouw van Centenair, om de assistentiewoningen – met prijzen tussen 300.000 tot 400.000 euro - twee jaar later in gebruik te nemen.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Marian Van Alphen (Open Vd) liet op de gemeenteraad niet in haar kaarten kijken en voorspelt een beslissing tegen november. Onder meer het Agentschap voor Natuur en Bos en de gecoro moeten nog advies geven.

Marijke Dillen (Vlaams Belang) en Marleen Struyf (CD&V) leiden mee het politiek verzet tegen Centenair. “Dit is de laatste groene long in het centrum van ’s-Gravenwezel. Het kappen van waardevol bos is op zich een ramp en ligt niet in lijn met de ruimtelijke visie van dit bestuur voor leefbaarheid van de dorpskern. De Kapellekensweg is bovendien een trage weg die gebruikt wordt door dorpsbewoners om te spelen, wandelen, lopen en fietsen”, aldus Struyf.

Dimitri en Wilfried Martens in ‘s-Gravenwezel, waar ze net als op twaalf andere locaties een residentie met 42 assistentiewoningen willen bouwen en uitbaten. © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio