© atv

Radio Minerva viert 40 jaar in stijl met driedaags galabal met Vlaamse topmuzikanten. “98 FM opzetten is een beetje als thuiskomen”

Antwerpen -

Radio Minerva organiseert naar aanleiding van zijn 40-jarig bestaan een galabal in het Hilton op de Groenplaats van 23 tot en met 25 september. Drie dagen lang geven bekende artiesten het beste van zichzelf, onder wie Luc Caals, Yannick Bovy, Slongs en een Vlaamse topzanger wiens naam voorlopig nog zorgvuldig geheim wordt gehouden. Het programma werd woensdag voorgesteld aan de radiostudio op de Wandeldijk op Linkeroever.

Mischa Bludts

“Dit is een dubbele viering want na lang bang afwachten van onze kant besliste de Vlaamse overheid onlangs dat we onze frequentie 98 FM kunnen behouden,” vertelt Frank Boekhoff, voorzitter van de seniorenzender.

Frank Boekhoff. © Joris Herregods

Radio Minerva ging op 21 september 1982 in de ether. “Mijn vader Jos was er als hobby mee begonnen. Hij wilde een alternatief bieden voor de talloze vrije radio’s die destijds in Antwerpen actief waren. Dat waren allemaal popzenders en hij wilde iets doen voor de senioren, een doelgroep waar blijkbaar niemand interesse in had. Zelf luisterde ik toen naar die jongerenstations, maar na het overlijden van mijn vader in 1991 heb ik de fakkel overgenomen.”

Van links af: Walter De Groote, Steven De Lelie, Slongs, Michael Heaven, Eric Goossens, Cathy Petit en Frank Boekhoff op Sint-Anneke. ©  Joris Herregods

Bij het volk

Wat maakt Radio Minerva bijzonder? “Om te beginnen zijn we geen commerciële zender. We hebben weliswaar inkomsten uit reclame, maar we zullen nooit een uitzending onderbreken voor een advertentie. Bovendien beslist een presentator zelf welke muziek hij of zij speelt. Ze kunnen er echt hun ziel in leggen. Verder willen we altijd dicht bij het volk staan, onder andere met live-uitzendingen zoals recent bij de inhuldiging van het gerenoveerde stadhuis of de Bollekesfeesten.”

Radio Minerva in actie met Julien Van Noten. © Dirk Kerstens

Er is bovendien een uniek pluspunt. “In tegenstelling tot andere zenders hebben we ook een fysieke uitvalsbasis: het Radio Minerva-café op de Wandeldijk op Linkeroever, naast de studio. Dat wordt wel eens onze kantine genoemd, maar het is vooral een plek waar luisteraars elkaar ontmoeten en gemoedelijk een pintje drinken.”

Over het muzikale luik. “We hebben bij Minerva een zeker format, met veel aandacht voor crooners, schlagers en evergreens, maar we willen zeker niet alleen muziek spelen van mensen die al overleden zijn. Het gaat hem over de sound, de sfeer zeg maar. Ook daarom zijn presentatoren zoals Julien Van Noten en Danny Van Tichelen er al van het begin bij.”

Danny Van Tichelen was er vanaf het eerste uur bij. © Jan Van der Perre

Wederzijdse liefde

Slongs, die ook op het gala in het Hilton zal optreden, beaamt. “Zo draaiden ze mijn soulversie van Welcome Home van Stan Van Samang, die ik voor het televisieprogramma Liefde voor Muziek al regelmatig. En onlangs maakte ik met Sandra Kim een versie van Je veux de l’amour van Raymond van het Groenewoud en dat was zelfs hun plaatje van de week. Ik kwam ook al een paar keer mee radio maken in hun chalet op Linkeroever. De liefde is dus wederzijds.”

Superfan Slongs. © Joris Herregods

Skilatten

De zangeres, bij de burgerlijke stand bekend als Charissa Parassiadis, is al van kinds af aan fan van Radio Minerva. “Thuis stond de zender geregeld op. Later raakte ik geïnteresseerd in andere muziek, maar sinds een tiental jaar luister ik quasi elke dag naar Radio Minerva. Telkens ik 98 FM opzet, voelt dat een beetje als thuiskomen. Andere zenders zijn vaak een een ver-van-mijn-bedshow, maar Minerva is heel laagdrempelig. Hun presentatoren praten zoals ikzelf. Het zijn mensen die je op de markt kan tegenkomen.”

In de studio van Radio Minerva. © Patrick De Roo

Warm dekentje en een frisse wind

De zender heeft toevallig ook een segment – Minerva service, elke dinsdag tussen 10 en 12u – waar luisteraars hun spullen kunnen kopen of verkopen. De Koopjeskranton air zeg maar. “Dat is mijn favoriete programma. Het aanbod is erg ruim, gaande van skilatten over een videorecorder tot de elektrische fiets van Maria uit Merksem, die er één keer op heeft gezeten en het toch een beetje gevaarlijk vond. De presentatoren maken ondertussen grapjes. Heel tof.”

Hoe zou Slongs haar favoriete radiostation in één zin samenvatten? “Radio Minerva is een warm dekentje tijdens de koude wintermaanden en een frisse wind tijdens een hete zomer.”

En hoe ziet Frank Boekhoff de komende veertig jaar? “Het radiolandschap zal snel veranderen. Met de komst van DAB+ zullen de FM-frequenties uiteindelijk verdwijnen, maar ik ben ervan overtuigd dan onze luisteraars ons trouw zullen blijven. Weliswaar met andere presentatoren want dan zullen wij er niet meer zijn.”

De studio van Radio Minerva, nu nog met zendmast © Patrick De Roo

Gala

Tijdens het gala van Radio Minerva in de Belle Epoque-balzaal van het Hilton van 23 tot en met 25 september (de eerste twee dagen in de namiddag en zondag ’s avonds) wordt men getrakteerd op optredens van onder meer Yannick Bovy, Slongs, Luc Caals, Nicoline Hummel (bekend van De Buurtpolitie), Mitta Van der Maat en een echte Vlaamse topartiest wiens naam helaas nog niet kan worden genoemd. Verder is er ook heel wat randanimatie en uiteraard mag een rode loper niet ontbreken. Frank Boekhoff: “Het wordt echt een gala in stijl. En wie voor de volledige vipbehandeling wil gaan, kan in het hotel ook fijn dineren en overnachten met alles erop en er aan. Inclusief een Minerva-korting.”

Er is geen dresscode. “Maar het zou natuurlijk geweldig zijn als onze luisteraars prachtig uitgedost naar ons galabal komen. Dat zou het helemaal àf maken.”

Info en tickets voor het galabal via www.radiominerva.be

Aangeboden door onze partners