©  ISOPIX

Nairo Quintana geschrapt uit Tour-uitslag na vondst verboden pijnstiller in bloed, maar Colombiaan zelf ontkent gebruik

Een kleine maand na het einde van de Tour de France moet Nairo Quintana zijn zesde plaats in het klassement afstaan. In een persbericht communiceerde de UCI dat er afwijkende waarden in het bloed van de Colombiaan werden gevonden. Het gaat om de verboden pijnstiller Tramadol. Quintana, die dinsdag nog zijn contract bij Arkéa-Samsic verlengde, wordt wel niet geschorst. Hijzelf ontkent de aantijgingen.

Maarten Vanhoof

De 32-jarige Quintana testte tijdens de Tour tweemaal positief (8 en 13 juli) op Tramadol. “In overeenstemming met het medisch reglement van de UCI wordt de renner gediskwalificeerd voor de Tour de France 2022. Beroep tegen deze beslissing is mogelijk binnen de tien dagen voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS)”, zo klinkt het in een persbericht.

Het gebruik van Tramadol is geen inbreuk op het antidopingreglement, maar wel op het medisch reglement. Aangezien Quintana voor het eerst betrapt is op het gebruik van de pijnstiller, mag hij wel verder in actie komen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verbod sinds 2019

Sinds 1 maart 2019 geldt er in het wielrennen een verbod op het gebruik van Tramadol om de “gezondheid en veiligheid van de renners te beschermen gezien de neveneffecten van de substantie”.

Quintana eindigde in de voorbije Tour op de zesde plaats. De klimmer verlengde dinsdag zijn contract bij Arkéa Samsic. Hij rijdt sinds 2020 voor het team. In zijn carrière won hij onder meer de Giro (2014), Vuelta (2016),Tirreno-Adriatico (2x), de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en de Ronde van het Baskenland. Quintana gaat vrijdag normaal van start in de Vuelta.

Quintana: “Ik ontken dat ik het product gebruikt heb”

Quintana is intussen ook zelf met een verklaring naar buiten gekomen. “Ik ben verrast door de aankondiging van de UCI”, klinkt het. “Ik heb er geen weet van dat ik dit product gebruikt heb, ik ontken dat ik dat in mijn carrière heb gedaan. Met mijn advocaten bekijk ik nu hoe we ons kunnen verdedigen. En ik wil ook bevestigen dat ik de Vuelta rijd. Ik ga het beste van mezelf geven, voor mijn ploeg, mijn land en mijn fans.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen