Frans ‘Sooi’ Verbist in het bijzijn van zijn vrienden van de Molenkring Pulderbos bij de viering van zijn honderdste verjaardag. ©  Mia Uydens

Geheugen van Pulderbos en heemkundige Frans Verbist (104) is voorgoed “vertrokken”

Pulderbos, Borsbeek, Deurne -

Frans ‘Sooi’ Verbist, een van de geschiedschrijvers van zijn geboortedorp Pulderbos en ook jarenlang actief lid van het documentatiecentrum DocC in Borsbeek waar hij het grootste deel van zijn leven woonde, is overleden. Hij werd 104 jaar en acht maanden oud en ging tot kort voor zijn overlijden nog mee wandelen.

Kristin Matthyssen

“Geen uitvaart, geen doodsbrief, noch rouwadres” dat was zijn wil. “Als je later iemand tegenkomt” zei hij, en ze vragen je “Hoe is het met je vader? Dan zeg je maar dat ik vertrokken ben.” Zo liet dochter Dotty aan zijn vrienden van de Molenkring Pulderbos weten dat haar vader Frans Verbist vertrokken was.

In zijn geboortedorp Pulderbos, waarover hij liefst zeven boeken schreef, vaak samen met Marcel Michielssen, stond hij bekend als Sooi. Hij was medestichter van de Molenkring. Sooi woonde maar tot zijn dertiende in Pulderbos, op de toen nog lemen Bouwen Hoeve in de Boskant. Daarna verhuisde hij naar Nijlen en tot zijn 103de woonde hij nog zelfstandig in Borsbeek.

Frans op de Molenfeesten in 2019.  ©  kma

In Borsbeek, waar de eeuweling verbonden was als onderzoeker bij het documentatiecentrum DocC Borsbeek, kenden ze hem als Frans, niet als Sooi. Als eeuweling onderhield hij nog de moestuin van basisschool Hoedjes van Papier in Deurne.

Sooi was de neef van Gust Verbist uit Pulle, die in de jaren negentig, ook op 104-jarige leeftijd, overleed. Het was tijdens zijn opzoekingswerk naar de stamboom bij de honderdste verjaardag van zijn nonkel Gust dat hij de passie voor de heemkunde en het snuisteren in archieven ontdekte. Tevoren werkte hij onder meer als scheepscontroleur in de haven.

In 2019 was Frans Verbist nog aanwezig tijdens de Molenfeesten in Pulderbos. Op het einde van zijn leven verhuisde hij naar een rusthuis in Hofstade, centraal tussen de woonplaats van dochter Dotty en zoon Rik in.

“Sooi kon heel goed paleografische teksten ontcijferen”, vertelt Marcel Michielssen, die samen de geschiedenis van Pulderbos neerschreef in ‘Van Pulreboch tot Pulderbos’, hét definitief naslagwerk voor de inwoners van Pulderbos. “Op het einde was het niet zo gemakkelijk meer om met hem te communiceren, door zijn hardhorigheid, maar hij bleef zelf wel met heldere geest boeken verslinden.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio