De politie kon het tweetal vlakbij de tramterminus in Boechout inrekenen. ©  Filip Spoelders, Belga

Dronken Polen gaan ervandoor met bestelwagen van bpost: “De postbode was net uitgestapt om brieven in de bussen te steken”

Lier -

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag dertig maanden cel en een boete van 800 euro gevorderd tegen twee Polen die in juni een bestelwagen van bpost hadden gestolen in Lier. Ze sprongen in de wagen op het moment dat de postbode was uitgestapt om briefwisseling af te geven. Na een achtervolging door de politie konden ze in Boechout worden opgepakt.

Theo Derkinderen

Op 14 juni was een postbode op pad op de Antwerpsesteenweg in Lier. Hij was gestopt om brieven te gaan bussen en had zijn sleutels op het contact laten zitten. Op dat moment passeerden net Janusz B. en Lukasz S., twee stomdronken Polen. “De postbode zag nog net in zijn ooghoek hoe de twee in de bestelwagen sprongen en er met de wagen vandoor gingen. Uiteraard alarmeerde hij onmiddellijk de politie en die merkte de wagen een tiental minuutjes later al op. De twee mannen reden ermee in de richting van Boechout en konden na een achtervolging uiteindelijk aan de tramterminus worden gevat”, zei openbaar aanklager Peter Peereboom.

Tijdens de rit tussen Lier en Boechout zouden de twee ook enkele pakjes die in de bestelwagen lagen, hebben geopend. Het ging onder meer om een pakje waarin T-shirts van K3 zaten. “Een van de Polen had ook een kniptang, kleefband en een gebogen metalen lat met kleefband errond, bij zich. Voor ons is dat materiaal dat kan dienen om inbraken en diefstallen mee te plegen.”

Straalbezopen

“Opvallend was dat een van de mannen zo dronken was, dat hij zich niets meer van de diefstal herinnerde. Ze verklaarden allebei dat ze in ons land op zoek waren naar werk en daarom in Lier ronddoolden. Wel, werk zoeken doe je niet als je straalbezopen bent”, foeterde de aanklager nog. Hij eiste dertig maanden effectieve celstraf en een boete van 800 euro.

“Mijn cliënt geeft de feiten toe. Hij was nog maar net in België en was vooral op zoek naar werk”, lichtte advocaat Boris Reynaerts toe. “Dertig maanden cel is wel een zware straf die het parket vordert. Uiteindelijk gaat het hier om een gewone diefstal, zonder dat er gebruik is gemaakt van geweld.” De openbare aanklager repliceerde en zei dat de twee al eerdere veroordelingen in Europa hadden opgelopen.

Verblijf regulariseren

Ook Lukasz S. gaf de diefstal toe. “Ze waren die ochtend dronken en zijn in de bestelwagen gestapt. Dat was natuurlijk heel onverstandig. Dat er een georganiseerd karakter achter de diefstal zou zitten, ontkennen we. Er was niets op voorhand afgesproken”, zei advocate Charlotte Ruelens. “Wij vragen een milde straf. Mijn cliënt zou graag in België blijven en zijn verblijf hier regulariseren. Hij wil heel graag in de bouw werken.”

De rechter velt een vonnis op 7 september. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio