De feiten speelden zich af op de Veemarkt in Mechelen. De mensen op deze foto hebben niets met de rechtszaak te maken. © Patrick Hattori

Man betast vrouwen op Veemarkt en doet hen oneerbaar voorstel: 2 jaar cel gevraagd

Mechelen -

Een 40-jarige Mechelaar hangt twee jaar cel boven het hoofd voor de aanranding van enkele vrouwen op de Veemarkt. Daarnaast werd hij ook beticht van seksisme en slagen en verwondingen. De kerel gaf de meeste feiten toe en vroeg aan de rechtbank een voorwaardelijke straf zodat hij zich in een instelling kan laten behandelen voor zijn verslavingsproblematiek.

Theo Derkinderen

Mechelaar Abdollah E. sloeg op 28 april toe op de Veemarkt in Mechelen. Hij had er twee vrouwen benaderd en was hen beginnen te betasten. “Hij wreef over hun benen, buik en borsten. Ook vroeg hij hen om hem oraal te bevredigen. Een van de vrouwen reageerde door hem te slaan met een rol inpakpapier”, zei openbaar aanklager Peter Peereboom.

“Van de feiten waren er ook beelden van een bewakingscamera en bovendien legden beide slachtoffers gedetailleerde verklaringen af. Maar daar stopte het niet. Ongeveer vijftig minuten na de eerste melding, sloeg meneer E. opnieuw toe. Deze keer was een dronken vrouw het slachtoffer. Hij raakte haar aan en probeerde haar ook op de mond te zoenen. Toen de vrouw hem probeerde te slaan, begon hij op haar te slaan. Het slachtoffer kreeg onder meer een klap in het gezicht.”

Hoog recidivegevaar

Het Openbaar Ministerie vervolgde de Mechelaar niet alleen voor aanranding en slagen en verwondingen, maar ook voor seksisme. De kerel werd psychiatrisch onderzocht, maar van een geestesstoornis was er geen sprake. “Wel heeft hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis en is het recidivegevaar zeer groot. Meneer E. staat bij ons bovendien gekend als een veelpleger en is zeer hardleers. Voor ons is het nu echt genoeg geweest en daarom vorderen wij twee jaar gevangenisstraf.”

Eén van de slachtoffers stelde zich burgerlijke partij. “Mevrouw kampte met mentale problemen, maar was dit voorjaar opnieuw op de goede weg. Tot ze de beklaagde tegenkwam en de feiten werden gepleegd. Daardoor is ze volledig hervallen. Ze is angstig, heeft schrik om op straat te wandelen en kampt ook met slaapproblemen”, zei advocate Eva Van Rillaer. Zij vroeg een schadevergoeding van 3.000 euro.

Verslavingsproblematiek

Advocaat Dieter Van Hemelryck stond de beklaagde bij en bevestigde dat zijn cliënt een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. “Hij kan zijn werk niet behouden en kan ook geen relaties in stand houden”, klonk het. “Hij kampt met een verslavingsproblematiek en heeft zich daarvoor al laten opnemen in een instelling. Acht weken lang heeft hij de eerste module gevolgd, maar de volgende module heeft hij aan zich laten voorbijgaan. En dat was fout. Hij had de volgende modules ook moeten volgen. Amper een dag nadat hij de instelling had verlaten, heeft hij deze nieuwe feiten op de Veemarkt gepleegd. Het was dus terug naar af.”

De verdediging vroeg aan de rechtbank om een voorwaardelijke straf op te leggen, gekoppeld aan een residentiële opname in een instelling. Abdollah zelf zei spijt te hebben. “Ik kamp met een alcoholprobleem. Daar ligt de oorzaak van alles. Ik wil echt mijn excuses aan de slachtoffers aanbieden”, reageerde hij.

Uitspraak valt op 7 september. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio