Fernand Huts opende de expo Zot van Dimpna in de Sint-Dimpnakerk eind maart, nu is die tot begin oktober verlengd. © Bert De Deken

Expo ‘Zot van Dimpna’ wegens succes met meer dan maand verlengd

Geel -

The Phoebus Foundation, het kunstfonds van ondernemer Fernand Huts, heeft de expo Zot van Dimpna rond een altaarstuk uit 1505 met meer dan een maand verlengd. De belangstelling blijft erg groot.

Hans Otten

De tentoonstelling Zot van Dimpna in de Sint-Dimpnakerk draait om het Dimpna-altaar dat Goossen Van der Weyden – kleinzoon van de Vlaamse primitief Rogier Van der Weyden – in 1504-1505 in opdracht van de abdij van Tongerlo (Westerlo) schilderde. Het bestond uit acht panelen die oorspronkelijk een drieluik vormden, maar in de loop der eeuwen uit elkaar zijn gehaald. The Phoebius Foundation kocht het altaarstuk enkele jaren geleden en liet het grondig restaureren. Rond de zeven resterende panelen is in de Sint-Dimpnakerk een knappe digitale expo opgebouwd.

2 oktober

Oorspronkelijk zou die op 28 augustus aflopen, maar vanwege de aanhoudende belangstelling is de termijn nu verlengd tot 2 oktober. Precieze bezoekerscijfers deelt The Phoebus Foundation nog niet mee, maar die van het stedelijke Gasthuismuseum schuin aan de overkant kunnen wel een indicatie geven. “Wij mochten in de periode van de expo (van eind maart tot nu, red.) al 6.500 bezoekers ontvangen in ons museum”, zegt Jolien Hoekx van het Gasthuismuseum. “Om je een idee te geven, wij zaten vóór corona tussen 6.000 en 8.000 bezoekers in een heel jaar. We schatten dat ongeveer een derde van de bezoekers aan Zot van Dimpna de oversteek naar ons museum maakt.”

Omdat er per kwartier vijftien personen bij Zot van Dimpna zijn toegelaten, moet je vooraf reserveren aan 1 euro per persoon. Ook het Gasthuismuseum wat verderop verlengt de expo Dimpna Verbeeldt. Voor groepen en scholen is er een combipakket.

www.zotvandimpna.be, www.gasthuismuseum.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio