Het waterpeil was bij de recentste metingen ook tussen Kasterlee en Lichtaart te sterk gezakt. © Stad Herentals

Slechts klein deel Kleine Nete blijft nog bevaarbaar voor kano en kajak

Kasterlee, Herentals -

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft het vaarverbod op de Kleine Nete in de Kempen voor een tweede keer uitgebreid. Na nieuwe metingen blijkt ook het deel tussen Kasterlee en de Ark van Noë te ondiep geworden te zijn.

De VMM kondigde een maand geleden een eerste vaarverbod af tussen Kasterlee en Retie. Daar kwam vorige week een vaarverbod bij tussen De Hut in Herentals en de watermolen in Grobbendonk. En donderdag 18 augustus breidt de Vlaamse overheid dat verbod nog eens uit tussen de stuw in Kasterlee en de Ark van Noë in Lichtaart (Kasterlee). Concreet mag er dan nog enkel tussen de Ark van Noë en De Hut gevaren worden.

“Het vaarverbod is nodig omdat de waterdiepte op verschillende plaatsen ook in dit traject te klein geworden is”, luidt het. “Bij lage waterstanden kunnen kano’s, bootjes, vlotten en dergelijke oevers en planten beschadigen. Bovendien kunnen ze de bodem makkelijk omwoelen, wat nadelig is voor viseieren en kleine dieren. Het water moet daarom minimaal 50 centimeter diep zijn om schade te vermijden. De Vlaamse overheid meet elke week de waterstand. Als het water weer diep genoeg is, wordt het verbod opgeheven.”

De recentste metingen vonden wel plaats voor de regen van woensdag. (ho)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio