©  carlo coppejans

Hittegolf na acht dagen afgelopen: geen 25 graden meer in Ukkel

De nationale hittegolf is afgelopen. Het kwik zal woensdag in het referentiepunt Ukkel de grens van 25 graden Celsius niet meer halen. “Het is nu om 13.30 uur 22 graden en we verwachten 23 tot 24 graden, dus was dinsdag de laatste dag van de landelijke hittegolf die duurde van 9 tot en met 16 augustus”, aldus KMI-weerman David Dehenauw. Een concreet gevolg is het einde donderdag van de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan.

mtm

LEES OOK. KMI kondigt code geel voor onweer af in delen van het land

Een hittegolf vergt een reeks van minstens vijf opeenvolgende dagen van tenminste 25 graden Celsius met minstens drie dagen van tenminste 30 graden. De eerste - en wellicht enige - hittegolf van 2022 begon op dinsdag 9 augustus met een maximumtemperatuur in Ukkel van 27,6 graden. De dagen nadien werden waarden van respectievelijk 30,6, 31,4, 32,1, 31,5, 31,9, 28,6 en dinsdag 28,1 graden opgetekend.

Een hittegolf van acht dagen is niet uitzonderlijk, aldus Dehenauw. De langste hittegolf in ons land sinds 1901 dateert uit 1947 en duurde 19 dagen, van 10 tot en met 28 augustus. Datzelfde jaar kwamen er overigens nog drie kortere hittegolven voor. Ook de hittegolf van 1976 duurde erg lang, namelijk 17 dagen.

Ozonconcentraties

Omdat het KMI de volgende vijf dagen geen hoge temperaturen meer voorspelt, wordt morgen/donderdag de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan beëindigd. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) in een persbericht. De waarschuwingsfase activeert Vlaamse en federale actieplannen zodat instanties, voorzieningen en iedereen maatregelen kan nemen voor het warme weer.

De ozonconcentraties zullen vandaag/woensdag en de komende dagen evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar, aldus IRCEL. Vrijdag 12 augustus was de laatste ‘ozondag’, een dag waarop in ons land minstens één overschrijding werd gemeten van de EU-drempelwaarde (180 microgram ozon per kubieke meter lucht) voor het inlichten van de bevolking. (

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Droger met opklaringen

Woensdagnamiddag trekken de buien weg richting Nederland. Er verschijnen eerst opnieuw opklaringen en het wordt droger, soms met veel wolkenvelden. Later ontwikkelen zich opnieuw onweersbuien in de streken nabij de Franse grens en het westen van het land. Die onweders zijn weinig mobiel, waardoor er lokaal veel neerslag kan vallen. De maxima liggen tussen 20 en 25 tot 26 graden bij een meestal zwakke en aan zee matige wind. Dat meldt het KMI.

Woensdagavond is er nog kans op onweersbuien in gebieden langs de Franse grens en in het westen van het land. Elders kan er nog een bui vallen, maar is de kans kleiner. Vannacht wordt het overal opnieuw droog, op een buitje na. De minima schommelen tussen 12 graden in de Ardense valleien en 19 graden aan zee.

Donderdag start met veel lage wolken, nevel en mist die op sommige plaatsen kan zorgen voor een verminderd zicht. In het zuidoosten zijn er al opklaringen. Na het oplossen van het ochtendgrijs wisselen veel stapelwolken en enkele opklaringen elkaar af, stilaan worden de opklaringen breder. Er kunnen nog enkele buien vallen, maar de buienneiging neemt af. De maxima gaan van 22 tot 26 graden.

Vrijdag zijn er eerst nog enkele opklaringen maar al snel neemt de bewolking toe en trekt een storing met regen en buien van west naar oost door het land. In de namiddag kunnen de buien onweerachtig worden. De maxima schommelen van 21 graden op de Hoge Venen tot 26 graden elders.

Zaterdag blijft het overal droog met zonnige perioden en enkele stapelwolken. De maxima schommelen tussen 21 en 24 graden. Ook zondag blijft het droog met afwisselend opklaringen en wolkenvelden. Op het einde van de dag neemt de bewolking toe in het westen van het land. De maxima liggen tussen 23 en 25 graden. Maandag trekt een storing over het land met regen en buien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER