Drie personen stonden woensdag terecht voor een inbraak in dancing Heuvelhof en enkele woningen in de Gustaaf Vandenheuvelstraat in Ramsel. © RR

Drietal ontkent inbraken in dancing Heuvelhof en woningen: “We waren alleen aan het kamperen in het bos”

Ramsel -

Drie personen stonden woensdag terecht voor inbraken in dancing Heuvelhof en enkele omliggende woningen op 12 mei in Ramsel (Herselt). De politie kon het drietal dezelfde nacht oppakken in een bos in de buurt. De beklaagden beweerden dat ze niets te maken hadden met de inbraken. “We waren gewoon aan het kamperen in het bos”, vertelden ze.

Bart Van den Langenbergh

De politie van de zone Zuiderkempen betrapte in de nacht van donderdag 12 mei op vrijdag 13 mei Ayoub K. uit Ukkel, Marie V.W. (21) uit Haren en Samy C. in een bos in de buurt van de Gustaaf Vandenheuvelstraat in Ramsel. In het bos lag ook een deel van de buit van enkele inbraken in dezelfde straat. Het drietal uit het Brusselse verscheen daarom woensdag voor de correctionele rechtbank in Turnhout.

Die nacht sloegen dieven toe in dancing Heuvelhof en enkele woningen in de buurt. “Een man die boven de dancing woonde, hoorde dat enkele personen een deur probeerden te manipuleren. Hij hoorde ook dat er enkele indringers in de dancing zelf aanwezig waren. Hij zag nog drie personen wegvluchten”, schetste openbare aanklager Annelore Kennis in de rechtbank. “De daders hadden geld, een jukebox en sleutels ontvreemd. In dezelfde straat werd die nacht nog ingebroken in vier woningen. Daar bestond de buit uit onder meer een koersfiets, een damesfiets en ook geld.” De politie hield meteen een sporenonderzoek in de buurt en trof de drie beklaagden aan in een bos. Er leidde een sleepspoor van een gestolen fiets, die op slot was, naar het bos.

Enkelband doorgeknipt

Volgens het Openbaar Ministerie is er geen twijfel dat de drie personen in het bos verantwoordelijk waren voor alle inbraken en diefstallen. De procureur vorderde een celstraf van twaalf maanden voor Ayoub K. en Marie V.W. De derde beklaagde riskeert een effectieve gevangenisstraf van 24 maanden. Die laatste persoon had tijdens zijn elektronisch toezicht na de feiten zijn enkelband doorgeknipt en is daarom weer in de cel beland. Hij is al vier keer eerder veroordeeld. Ook K. werd begin dit jaar nog bestraft voor een diefstal.

Kamperen

Hoewel alle sporen in hun richting wijzen, beweerden de beklaagden en hun advocaten dat ze niets met de inbraken te maken hebben. Ze vroegen in eerste instantie de vrijspraak. “Mijn cliënt was samen met zijn vriendin met de trein naar Aarschot gegaan om bij familie te gaan eten en te gaan kamperen in een bos in de buurt”, pleitte meester Alek Dom namens K. “Er zouden camerabeelden van hem zijn, maar die beelden zijn nergens terug te vinden. Er zijn ook geen DNA-sporen teruggevonden.”

Ook de raadsman van Marie V.W. vond dat er te weinig bewijzen waren. “De politie vond in het bos hun kampeergerief terug. Als ze op rooftocht zouden gaan, zouden ze toch geen dekentjes en drank meenemen”, vroeg meester Jonathan Bogaerts zich af.

Volgens de gedupeerde uitbater van dancing Heuvelhof heeft hij na de inbraak enkele sloten moeten vervangen en moest hij zijn zaak ook een dag sluiten. Hij raamde het verlies op 2.000 euro. De rechtbank velt een vonnis op 31 augustus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Turnhout