ANTWERPEN LIVE. Zeventien slachtoffers van economische uitbuiting door chemiebedrijf Borealis dreigen op straat te belanden: “Onbegrijpelijk”

Zeventien slachtoffers van economische uitbuiting op de bouwwerf van chemiebedrijf Borealis dreigen dakloos te worden. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft beslist dat het appartement in Deurne, waar ze eind juli door de politie werden aangetroffen en waar ze momenteel verblijven, ontruimd moet worden. Als er geen oplossing komt, dan staan ze binnenkort op straat. Advocaat Jan Buelens, die de slachtoffers vertegenwoordigt, begrijpt niet dat deze kwetsbare mensen nog steeds in zo’n precaire toestand moeten leven. “Het gebouw is niet veilig en voldoet niet aan de voorschriften.”

wvb

LEES OOK. 17 ‘vergeten’ slachtoffers Borealiswerf dreigen op straat te belanden: onder druk gezet door uitbuiter en bevel pand te verlaten

“Het gaat om kwetsbare personen die uitgebuit zijn geweest en veel te weinig betaald hebben gekregen”, legt advocaat en professor arbeidsrecht Jan Buelens uit. “Bovendien hebben zij een tijd in Hongarije in zeer penibele omstandigheden verbleven, zonder eten, zonder werk. Het gebouw waar ze nu in zitten is niet veilig en voldoet niet aan de voorschriften. Uiteraard kunnen deze mensen niet langer in dit pand verblijven, maar dan moet er wel een alternatief komen natuurlijk.”

Daarenboven worden de slachtoffers nog eens bedreigd door de huurbaas, die tegelijk de onderaannemer is. “Meermaals per dag komt er iemand langs die zegt dat ze het pand moeten verlaten en zelfs dat ze terug moeten keren naar Hongarije, waar ze zeer extreem uitgebuit zijn. Omdat die mensen de taal niet spreken, kennen ze bijgevolg hun rechten niet, en daardoor dachten ze zelfs dat ze het appartement effectief moesten verlaten”, zegt Buelens. “Gelukkig hebben wij hen op hun rechten kunnen wijzen en zullen zij nu het statuut van slachtoffer van mensenhandel krijgen. Maar de dreigementen zijn zeer ernstig en gaan onophoudelijk door”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV