Dit 3D-beeld toont hoe de Markt er zal uitzien. © rr

Berlaar voert vanaf maandag kortparkeren in op Markt

Berlaar -

In het centrum van Berlaar beginnen de nutsmaatschappijen volgende week met de eerste voorbereidende werken voor de vernieuwing van de dorpskern. Om maximale bereikbaarheid te garanderen, geldt vanaf maandag 22 augustus al kortparkeren in Berlaar-Centrum.

Chris Van Rompaey

Het lokaal bestuur van Berlaar wil in de loop van de komende jaren de sfeer van de heringerichte kerkomgeving doortrekken naar de volledige dorpskern. Om die herinrichting voor te bereiden, organiseerde de gemeente in maart, april en mei 2021 een burgerbevraging. Daaruit kwam een aantal belangrijke thema’s naar voren, zoals verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid, het behoud van het historische karakter en bereikbaarheid van de handelaars.

Woonerf

“Om de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid in het centrum van Berlaar verder te verbeteren, biedt het ontwerp van de nieuwe Markt ruimte voor verkeersluwe zones”, verduidelijkt burgemeester Walter Horemans (CD&V). “Concreet gaat het om de zuid- en westzijde van de Markt, waar je de rijbaan voor het gemeentehuis en de verbinding tussen Dorpsstraat en Smidstraat kan vinden. Deze zone vormen we om tot een woonerf, waar we gemotoriseerd verkeer terugdringen en er een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur geldt.”

Om die ruimte voor verkeersluwe zones te kunnen voorzien, voert Berlaar een nieuw parkeerbeleid in het centrum in. Voortaan geldt er op de parkeerplaatsen op de Markt een zone van kortparkeren. Je bent dan verplicht om een parkeerschijf te leggen en kan vervolgens twee uur op je parkeerplaats blijven staan.

Gratis parkings

“We willen ervoor zorgen dat onze handelaars tijdens en na de werken maximaal bereikbaar blijven. Parkeren in Berlaar blijft dan ook gratis. Maar door kortparkeren in te voeren, vermijden we dat parkeerplaatsen voor langere tijd bezet blijven en willen we de parkeerplaatsen op de Markt voorbehouden voor wie komt winkelen. Wie langer wil parkeren, kan terecht op de centrumparkings op wandelafstand van de dorpskern. Vanaf volgende week openen we daarom een bijkomende openbare parking achter het gemeentehuis met een doorsteek voor voetgangers naar de Markt”, aldus burgemeester Horemans.

Op vier parkings kan je langer parkeren. © rr

De voorbereidende werken van de nutsmaatschappijen starten op maandag 22 augustus. Er wordt dan gewerkt in het gedeelte van de Dorpsstraat tussen het kruispunt met de Daalstraat en het kruispunt met de Markt. In die zone geldt tijdens de duur van de werken eenrichtingsverkeer in de richting van de Daalstraat. (cvr)

www.berlaar.be/heraanlegdorpskern

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio